RSF'den 18 Mart'ta yapılan açıklamada, "RSF, yeni Ceza Yasası için İstanbul'da eylem yapan meslektaşlarımıza desteğini sunuyor" denilerek, Ceza Yasası ile ilgili medyanın endişeleri paylaşıldı.
"TCK keyfi kovuşturmanın önünü açabilir"
Günlük Evrensel çizeri Sefer Selvi ile Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Musa Kart'a verilen karikatür cezaları ile Eskişehir'den yayın yapan Sakarya gazetesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı davalara işaret eden RSF, Türkiye'de basına açılan davaların çokluğuna dikkat çekti.
Yürütme erkinin gazetecilere yönelik "eski baskıcı refleksi"nin sürdüğünü savunan basın örgütü, 1 Nisan'da yürürlüğe sokulması beklenen Ceza Yasası'nın ise medya temsilcileri arasında tepki ile karşılandığını bildirdi.
Ceza Yasası'nın Avrupa Hukuku'ndan uzak bularak yeniden incelenmesini isteyen RSF, bazı yasa maddelerinin ise gazetecilere keyfi kovuşturmalarının önünü açabileceğini iddia etti. Örgüt, basın suçlarına da hapis cezasının kaldırılmasını talep etti.
Habercilerin 17 Mart'ta yaptıkları eylemle, Ceza Yasası'nın en az 6 ay ertelenmesini istediklerini hatırlatan RSF, "hakaret" ve "Temel milli yararlara karşı hareket" maddelerini, gazetecilere keyfi işlem yapılmasına neden olabilecek maddeler arasında gösterdi.
RSF, www.ideapolitika.com sitesinde 26 Kasım 2001'de çıkan "Ordu ne işe yarar?" ve "Yeni Barbarlar ve Apoletli Talibanlar" başlıklı iki yazıdan gazeteci Erol Özkoray'a ceza verilmesini yeni Ceza Yasası'nın yürürlüğü öncesinde mahkemelerin ceza verme niyetini gösterdiğini bildirdi.(EÖ/EÜ)