Bakan Çelikel'e RSF Mektubu
RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, Adalet Bakanı Aysel Çelikel'e dün (17 Ekim) gönderdiği mektupta, "Gazetecilerin 'Orduya hakaret' iddiasıyla mahkum edilmeleri Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne verdiği taahhütleri çiğnemesi anlamına gelir" dedi.
Ménard, "Basın özgürlüğü lehine geliştirilen düzenlemelerin uygulanması gerekiyor. 'Devlet kurumlarına hakaret' fiilini cezalandıran Türk Ceza Kanunu'nun 159. maddesi artık keyfi bir şekilde gazetecilere uygulanmamalı" diye ekledi.
Ordu eleştirisine dava
Gazeteciler Doğan Özgüden ve Emin Karaca, üç devrimci gençlik liderin idam edilişlerinin 30. yıldönümü dolayısıyla, "Türkiye'de ve Avrupa'da Yazın" dergisinin Nisan 2002 sayısı için, "30 Yıl Sonra" ve "30 Yılın Anımsattıkları" başlıklı yazıları kaleme alarak, 1960'lı yıllardan bu yana cinayetlere karışmakla suçladıkları Ordunun tutumunu eleştirdiler.
Duruşma 26 Kasım'da
"Devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif" iddiasıyla ve TCK 159. maddesi uyarınca haklarında dava açılan gazetecilerin yargılanmalarına 26 Kasım 2002'de başlanacak. Askeri darbenin yapıldığı 1971'den bu yana Belçika'da sürgünde yaşayan Doğan Özgüden hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.
"Anlamlı bir iyileşme yok"
RSF, 2001 yılında 50'den fazla gazetecinin yazdıkları yazı ve haberler nedeniyle mahkeme karşısına çıktıklarını hatırlattı. Örgüt, Avrupa Birliği adaylığı çerçevesinde yürütülen demokratik reformlara rağmen bu konuda 2002 yılında anlamlı bir iyileşme yaşanmadığını açıkladı.
Dört gazeteci hapiste
RSF'ye göre, dört gazeteci "kamu düzeni veya ülkenin bütünlüğüne tehdit oluşturduğu" iddia edilen haber ve yayınlar nedeniyle hapiste bulunuyor. Ayrıca, ordunun gücü, Kürt sorunu veya İslam konularını ele almaya cesaret eden gazeteciler yoğun şekilde rahatsız ediliyor. (BB/NK)