Fotoğraf: Wael Shaif Thabet / AA
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Yemen'de uluslararası tanınırlığı bulunmayan İran destekli Husilere ait bir mahkemesinin dört gazeteciye verdiği idam cezasını kınadı ve gazetecilerin derhal serbest bırakılması için çağrısında bulundu.
2015'te Husiler tarafından kaçırılan 10 gazeteciden dördü hakkında 11 Nisan’da idam kararı verilmişti. Eylül 2018'de başlayan yargılama sürecinde Abdul Khaleq Amran , Akram Al-Walidi , Hareth Hamed ve Tevfik Al-Mansouri Suudi Arabistan adına casusluk yapmakla suçlanıyordu.
Gazetecilerin her an infaz edilebileceğini söyleyen RSF, gazetecilerin ne ailelerinin ne de avukatlarının duruşma hakkında bilgilendirildiğini açıkladı.
"Eleştirel medya ile hesaplaşma"
Mahkemenin gazetecileri yanlış, kötü niyetli ve rahatsız edici haberleri yayınlamakla suçladığını ifade eden RSF Orta Doğu Temsilcisi Sabrina Bennoui, “Bu kabul edilemez. Mahkumiyetler gecikmeden düşürülmeli” dedi.
İdam cezalarının, Husilerin gazetecilere sistematik olarak zulmetme biçimlerinin tipik bir örneği olduğunu ifade eden Bennoui “Bu durum eleştirel medya ile hesaplaşmak için Husilerin adalet mekanizmalarını kullanmaya hazır olduğunun bir göstergesidir. 2015’ten bu yana 10 gazetecinin keyfi olarak tutulması hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Serbest bırakılmalılar” dedi.
İdam cezası alan ve 2015’ten beri tutuklu yargılanan diğer gazeteciler şöyle: Esam Belghaith , Hassan Annab , Hisham Tarmoum , Hisham Al-Yousfi , Haitham Al-Shehab ve Salah Al-Qaedi.
Gazetecilerin avukatı Abdulmecid Sabra, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, mahkemenin altı gazetecinin hapiste kaldığı sürenin yeterli olduğuna hükmettiğini ve 3 yıl denetimli olarak serbest bırakılmasına karar verdiğini açıkladı. Sabra, mahkemenin kararının kesin olmadığını ve itiraz edeceklerini dile getirdi.
10 gazetecinin tümü, Müslüman Kardeşler ile bağlantılı olan Al-Islah'ı destekleyen medya organlarında çalıştı. Al-Islah 2015’te uluslararası toplum tarafından tanınan Yemen hükümetine ve Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirliği liderliğindeki Arap koalisyonuna destek verdiğini açıklamıştı.
Yemen'deki çatışmalar
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Ülkenin birçok kenti meşru ordu ile Husiler arasında çatışmalara sahne oluyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor, saldırılar düzenliyor.
Yemen, RSF'nin 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 167. sırada yer alıyor. (HA)