Süreç, Hamas hükümetinin azledilmesiyle daha kritik bir aşamaya geldi. Hamas ve El Fetih arasında son zamanlarda yoğunlaşan çatışmalar ve Gazze'de El Fetih büro ve kurumlarının talan edilmesi, militanlarının da öldürülmesine yol açan süreç, bu bölgede habercilik yapmayı daha da zorlaştırdı.
RSF ve IFJ: Gazze'de habercilik artık daha zor
Çatışmaların çalışma şartların dair endişeleri canlı tuttuğunu açıklayan uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Hamas lideri İsmail Haniye'den Hamas'ın işgal ettiği yayın kuruluşlarına ait büroları tahliye etmesini talep etti.
RSF açıklamasında, Gazze'de durumun kötüye gitmesi, 12 Mart'ta bu bölgede kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston'un tahliye umutlarını biraz daha azaltacağını da bildirdi.
Filistinli iki örgüt arasındaki çatışmaları "trajedi" olarak nitelendiren Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) da, "Tüm gazeteci ve gazeteci kurum yöneticileri, siyasi engel ve yıldırma girişimleriyle karşılaşmadan çalışmalarını sürdürebilmeli" dedi.
El Fetih'e yakın medya hedef olunda yayını kesti
13 Haziran'da kamuya ait Filistin Yayın Kuruluşu (PBC) Haber Merkezi, Hamas militanlarınca dağıtıldı. Kanalın iki teknisyeni birkaç saatliğine gözaltına alındı. Bundan iki gün sonra da, Hamas'ın silahlı kolu olan İzzetttin El Kasam Tugayları, Cumhurbaşkanlık Sarayı'nın karşısında bulunan PBC bürolarının işgal etti.
Saldırı sırasında bürolarda bulunan az sayıda gazeteci de olay yerini terk etti. Bu saldırıdan sonra kanal, sadece Gazze'deki bürolarına göre daha az donanımlı olan işgal altındaki topraklardaki bürolarından yayın yapıyor.
14 Haziran'da, resmi Filistin'in Sesi radyosunun stüdyosu, ateşe verildi. Yine El Fetih'e yakın "Gençliğin Sesi" ve "Özgürlüğün Sesi" isimli yayın kuruluşları, Gazze'nin kuzeyinde bulunan büroları tahrip edildikten sonra yayınlarını kesmek zorunda kaldı. (EÖ/EÜ)