Diplomatik girişimler sonuçsuz
Sami El-Hac'ın tutuklanmasıyla birlikte "El Cezire" televizyonu kameramanlarından haber almak ve serbest bırakılmasını sağlamak için diplomatik yollara başvurdu. Televizyon 16 Eylül'de yaptığı bir duyuru ile, Doha'daki (Katar) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği'nin Haziran'da gazetecinin tutukluluğuyla ilgili ABD yönetiminden bilgi istediği belirtildi. Bu girişimden beri herhangi bir haber alamadıklarını bildiren televizyon yetkilileri, Büyükelçiliğe yazdıkları mektupların da yanıtsız kaldığını açıkladılar.
Gazetecinin pasaportu kayıp
Sudan vatandaşı olan Sami El-Hac, kamera asistanı olarak "El-Cezire" için çalışmaya Ekim 2001'de başlamıştı. Gazeteci, Afganistan'daki ABD operasyonlarını izlemesi için Pakistan'a gönderilmiş, 15 Aralık 2001'de, Afganistan'ın güneyinde Pakistan sınırına yakın bir bölgede tutuklanmıştı. Eşine gönderdiği mektuplara bakılırsa, gazeteci Küba'da Guantanamo Askeri Üste tutuluyor. "El Cezire"nin yayımladığı basın bildirisinde, gazetecinin 2000'de kaybettiği pasaportunun "meçhul kişilerce kötüye kullanılmış olabileceğini" açıkladı.
600 tutuklu Guantanamo'da
ABD'ye düzenlenen 11 Eylül 2001 saldırılarından sorumlu tutulan "El Kaide" örgütüyle bağları bulunduğu gerekçesiyle şu an Guantanamo Askeri Üstünde, 43 değişik ulustan 600 tutuklu kalıyor.
RSF: "Gazeteci ne ile suçlanıyor?"
RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, ABD Adalet Bakanı John Ashcroft'a gönderdiği mektupta, "Amerikan yönetiminin gazetecinin 'ne ile suçlandığı' ile ilgili ailesi ve yakınlarına bilgi vermek istememesi en azından anormal bir durum" dedi.
Ménard, "Artık ABD yönetiminin bu mesele ile ilgili suskun kalmaması gerekiyor. Aksi takdirde, gazetecinin gerekçe gösterilmeden uzunca bir süre tutuklu bırakılmasını kuruluşumuz, zaten daha önce ABD'nin eleştirilere maruz kalan 'El Cezire'ye verilmiş bir ceza' olarak değerlendirecektir" dedi. (EÖ/BB)