Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye'nin haklarında dava açılan ve yargılanan ekonomi muhabirinin sayısı ile alarm verdiğini yazdı.
Yurt Gazetesi muhabiri Cengiz Erdinç'in 27 Mart 2016'da kaleme aldığı "Finansal Kara Delikler" başlıklı haber nedeniyle Ziraat Bankası'nın şikayeti üzerine Bankacılık Kanunu'na muhalefetten yargılandığını belirten RSF, iki Bloomberg muhabiri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç'ın ise ekonomik kriz haberleri nedeniyle haklarında dava açıldığını ve Eylül ayında yargılamaya başlanacağını hatırlattı.
Haberde "Türkiye'de neredeyse tüm konuların medya için sınırların dışında olduğu görülüyor" ifadelerini kullanan RSF, "Ekonomiyi kapsayan haberler kesinlikle daha tehlikeli görünüyor" yorumunda bulundu.
Haberi yorumlayanlara da dava açıldı
Uluslararası yasal prosedürlerin aksine Türkiye adli makamlarının, bankacılık yetkililerinden onay almadan dava açtığını belirten RSF, Bloomberg muhabiri iki gazetecinin yanı sıra iddianamenin, habere yorum yapan ve Tweetleyen Mustafa Sönmez, Merdan Yanardağ ve Sedef Kabaş da dahil olmak üzere 38 kişiyi suçladığını belirtti.
Suçlamalar dolayısıyla bu kişilerin 20 Eylül'de İstanbul'da görülecek olan duruşmada, Türkiye'nin Finansal Piyasalar Kanunu kapsamında beş yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Bu durumun 2001'deki ekonomik krizden beri emsalsiz olarak değerlendiren RSF, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için mali meseleleri ele almak her zaman zor oldu ancak son suçlamalar bakımından yeni bir tırmanışa işaret ediyor ediyor" diye yazdı.
Birçok araştırmacı gazetecinin geçmişte yolsuzluk raporlamaları ve haberleri üzerine geçmişte dava edildiğini de hatırlatan RSF "Ancak şimdiki hedef temel iş, ekonomik raporlama haberleri. Daha önce, gazetecilerin Türkiye'nin bankacılık ve finans piyasaları kanunları uyarınca yargılanması alışılmadık bir şeydi" ifadelerini kullandı.
Önderoğlu: Türkiye'nin başını kuma gömerek kazanacağı hiçbir şey yok
Yaşanan son gelişmeleri "Türkiye'nin başını kuma gömerek kazanacağı hiçbir şey yok" ifadeleriyle anlatan RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu ise "Aksine, güvenilir bilgi, şeffaflık ve hukukun üstünlüğünün yenilenmesi yatırımcılara güven vermenin en kesin yoludur. Bu kovuşturmalara son verilmesi ve gazetecilerin çalışmalarına saygı duyulması herkes tarafından en iyi şekilde karşılanacak şeydir " diye konuştu.
Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye 157. sırada
Türkiye'de hukukun üstünlüğünün sürekli olarak azaldığını dile getiren RSF, Temmuz 2016'da yapılan darbe teşebbüsünden dolayı medyanın durumununun giderek istikrarsız hale geldiğini belirtti.
Türkiye, RSF'nin 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 arasından 157. sırada bulunuyor ve hapiste bulunan profesyonel gazeteci sayısı ile dünya rekorunu elinde tutuyor. (HA)