Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Terörle Mücadele Yasası'nın (TMK) 10'uncu Maddesi ile görevli Nöbetçi Mahkeme’nin, Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait olduğu öne sürülen otobüs ve TIR’ların durdurulmasına ilişkin yürütülen soruşturmayla ilgili haberlere yayın yasağı getirmesine tepki gösterdi.
"Karar kamusal tartışmayı engelliyor"
Kararı “utanmaz sansür girişimi” olarak nitelendiren ve Türkiye toplumunun kamuoyunu yakından ilgilendiren bir konu hakkında bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirten RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Masası Başkanı Johann Bihr şunları ifade etti:
“Otoriteler ulusal güvenliği bir bahane olarak kullanarak Türkiye dış politikası ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti ile Gülen hareketi arasındaki çatışmada devlet kurumlarının kullanılmasına ilişkin kamusal bir tartışma yürütmeyi yeniden engelliyorlar.
“Yargı sistemini acilen bu aşırı yasağı kaldırarak medyanın görevini yerine getirmesine izin vermeye çağırıyoruz. Kutuplaşmanın yaşandığı bu zamanda, tüm taraflar gazetecilerin bağımsız haber yapma, profesyonel etiği gözeterek herhangi bir politik ajandadan uzak çalışma hakkına saygı göstermelidir.”
RSF açıklamasında yasağın Mayıs ayındaki Reyhanlı saldırının ardından getirilen yayın yasağını, internette yayınlanan HaberTürk yöneticilerinden Fatih Saraç ve Başbakan arasındaki ses kayıtlarını ve Gezi direnişinden bu yana süren medya üzerindeki baskıları bir defa daha hatırlattığını belirtti. (EA)