Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Uluslararası medya kuruluşlarından iki gazetecinin daha Türkiye’ye girmesi engellendi. Uluslarrası gazetecilere yönelik bu yaptırımlarla iligli bianet'e konuşan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, "Bu tutum, Cumhurbaşkanı'nı eleştirenler, dış politikayı sorgulayanlar, 'Yeni Türkiye'ye baş eğmeyenler için 'Ya sev ya terk et' mesajını da barındırır" dedi.
Önderoğlu: 'Ya sev ya terk et' mesajı veriyorlar
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un gazetecileirn Türkiye'ye alınmamasıyla ilgili "güvenlik gerekçesi" açıklamasını hatırlatan Önderoğlu şöyle konuştu:
"Kurtulmuş, sınırdışı edilen yabancı gazetecilerle ilgili tek tek güvenlik gerekçeleri bulunduğunu iddia ediyor. Ancak eleştirmekten öte bir gazetecinin ne gibi bir güvenlik tehdidi oluşturabileceğini öğrenemiyoruz.
"Beyanları, Türkiye'de eleştirisiyle gazetecilik yapmanın, ne denli 'suçlu meslek' haline getirildiğini ayan beyan ortaya koyuyor. Bu tutum, Cumhurbaşkanı'nı eleştirenler, dış politikayı sorgulayanlar, "Yeni Türkiye"ye baş eğmeyenler için "Ya sev ya terket" mesajını da barındırır.
En son olarak dün, Guardian, Al Jazeera, Foreign Affairs gibi uluslararası yayınlara haber geçen serbest gazeteci David Lepeska ile Bild, Reuters, Time, El Cezire, Newsweek ve CNN'e çalışan Yunanistanlı foto muhabiri Giorgos Moutafis de Türkiye’ye alınmadı.
Was just hurried onto a flight to Chicago after being denied entry at Istanbul Ataturk. This is… https://t.co/4Vrn52vMXF
— David Lepeska (@dlepeska) April 25, 2016
Geçtiğimiz haftaysa ARD'nin Kahire bürosu yöneticisi Volker Schwenck ile Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’un Türkiye’ye girişine izin verilmemişti.
Schwenk, 19 Nisan’da İstanbul'dan Türkiye'ye giriş yapmak isterken Atatürk Havalimanı'nda alıkonulmuştu.
Schwenck, giriş yasağı olduğuna dair kendisine verilen “kabul edilemez yolcu bilgilendirme formu”nu Twitter’dan şu mesajla paylaşmıştı.
Endstation Istanbul. Einreise in Türkei verweigert. Es sei ein Vermerk an meinem Namen. Bin Journalist. Ein Problem? pic.twitter.com/wA7er0fJHn
— Volker Schwenck (@VSchwenck) April 19, 2016
“Son durak İstanbul. Türkiye'ye girişim engelleniyor. İsmimle ilgili bir kayıt olduğu söylendi. Gazeteciyim. Bu bir sorun mu?"
Schwenk aynı gün sınırdışı edilmişti.
Kerimov'un oturma iznine el kondu
Kerimov ise 20 Nisan’da Türkiye’ye girişine izin verilmediği gibi basın kartı ve oturma iznine el konuşmuştu. Kendisine verilen kağıtta ülkeye girişine neden izin verilmediğine dair bir açıklama olmadığını belirten Kerimov, Atatürk Havalimanı'ndaki yetkililerin bir sonraki uçakla Rusya’ya dönmesinin talep ettiğini söylemişti.
Kurtulmuş: Zaten akredite gazeteci değildi
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gazetecilerin Türkiye’ye alınmamasıyla ilgili “Geçen hafta sınır dışı edilen gazetecilerden birisi zaten Türkiye'de akredite edilen gazeteci değildi. Bütün bunlarla ilgili tek tek verilen kararsa ilgili güvenlik gerekçeleri ortaya konuluyor. Bu güvenlik gerekçeleri çerçevesinde bu tür kararlar alınıyor" açıklaması yapmıştı. (EA)