Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, youtube.com küresel video paylaşım sitesine erişimin bu yıl 4. kez engellenmesini kınadı: "Tüm sitenin yasaklanması Türk yurttaşların bilgiye erişimine saldırıdır".
Ankara'daki Çubuk Sulh Ceza Mahkemesi'nin 30 Ekim'de aldığı erişim yasağı kararının 20 Kasım'da youtube.com sitesinde ikinci bir yasak kararı olarak yayımlandığını duyuran RSF, Atatürk'ün anısına hakaret edilmesi ve PKK örgütüne destek niteliğinde içerikler bulundurulmasının gerekçe yapıldığını açıkladı.
"Youtube sitesine yasak keyfi"
"Tekrarlıyoruz: Youtube sitesinin engellenmesi keyfidir. Yetkililerin başvurdukları inat kabul edilemez, kaldı ki site zaten 5 Mayıs'tan beri bir başka yargı kararı (Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi) gereği erişilemez durumda. İnternet üzerine görüntü paylaşımına hizmet eden bu platformu sansür etmek, Türk yurttaşlarının haberleşme özgürlüğüne getirilen bir saldırıdır."
Taraf gazetesi muhabiri Adnan Keskin'e Sulh Ceza Hakimi Ali Yusuf Başaran'ın yaptığı açıklamaya atıf yapan RSF, yasağa birkaç gözden geçirilmesi için çağrı yaptıkları 5651 Sayılı Yasanın 8/1-A-5 maddesi ve 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Yasası'nın 162. maddesinin dayanak yapıldığını açıkladı.
"İnternet sansürü, ifade özgürlüğünü geriletiyor"
"5651 Sayılı Yasa, RSF'nin Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda 102. sırada gösterilen Türkiye'de ifade özgürlüğünün zarar görmesinin en önemli etmenlerinden biridir. Bu yasa, aykırı içerikleri engelleme sorumluluğu verilen erişim sağlayıcılarını, sansüre ortak kılıyor."
RSF, nacizanebilgi.com İnternet sözlüğüne de, daha önce 61 siteye yasak getirilmesine neden olan Adnan Oktar'ın girişimiyle "kişilik haklarını ihlal" ettikleri iddiasıyla erişim yasağı getirildiğini bildirdi. Site yetkilileri, İnternet kullanıcılarının Oktar ile ilgili yapptığı tanımların sitede yayımlanmasına izin vermekle suçlanıyorlar.
Türkiye e-sansür kitaplaştı
Türkiye'de İnternek yasakları, Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak'ın hazırladığı "İnternet: Girilmesi Tehlikeli ve Yasaktır: Türkiye'de İnternet İçerik Düzenlemesi ve Sansüre İlişkin Eleştirel Bir Değerlendirme" başlıklı kitaba da konu oldu.
İnsan Hakları Ortak Platformu'nun (İHOP) katkılarıyla ortaya çıkan ve Türkiye'de internet sansürünün yasal altyapısını ve uygulamadaki sorunları inceleyen kitaba internet üzerinden ücretsiz ulaşmak mümkün. (EÖ)