Şiddete başvuran küçük grupların tekrarlanan eylemleri, Paris Saint-Lazare Garı güvenlik görevlilerini, RSF örgütünün Basın Özgürlüğünün 38 Düşmanı sergisindeki fotoğrafları kaldırmak zorunda bıraktı.
Ménard : "Dediklerimiz doğrulandı"
RSF Genel Sekreteri Robert Ménard konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
* RSF etkinliğine gösterilen tepkilerin şiddeti, aylardır açıkladıklarımızı doğruluyor.
* Türk ordusuna yapılan her nevi eleştiri, yetkililerin kaba tepkilerine yol açıyor.
* Buna yeltenen gazetecilere ise derhal yargı yolu açılıyor.
Başkaya hapiste
* Bu gazetecilerden Fikret Başkaya, bir yazısında orduyu eleştirdiği için yaklaşık bir yıldır hapiste bulunuyor.
* Türkiye, Avrupa Birliği başkentlerine eleştiri ve ifade özgürlüğüne olan tahammülsüzlüğünü ihraç etmek yerine bu birliğin demokratik standartlarına uygun davranmalıdır.
RSF açıklamasında yer alan diğer tespit ve hatırlatmalar şöyle:
* Yer haritası sergisinde Türkiye Genel Kurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun fotoğrafının da yer alması nedeniyle Türk yetkililer, önceki günlerde, şiddetli tepki göstererek sergiye son verilmemesi halinde Fransa ile askeri ilişkilerin gözden geçirileceği tehdidinde bulundu.
Boyalı eylem
* Türk yetkililer Fransa Hükümeti'nden RSF'nin "cezalandırılması"nı istedi ve Fransa ile ilişkilerini gözden geçirmekle tehdit etti. Bundan sonra, yaklaşık 30 kişilik bir grup, 9 Mayıs günü, RSF'nin sergisini boya içinde bıraktı.
Yolculara saldırıldı
* Sergiyi gezen yolcular itilip kakıldı ve eylemcilerin göz yaşartıcı spreyli saldırısına uğradı. Bu kişiler, RSF sergisinde yer alan 38 portrenin, özellikle de Türk Genel Kurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun resminin üzerini boya ile kapattılar.
* Sergiyi eski haline getiren RSF, bu kişilerden "Özel mülkiyete kasten zarar vermekten" şikayetçi oldu.
* Eylemcilerin, ziyaretçilere saldırılarını 10 Mayıs sabahı da sürdürmeleri üzerine, gar güvenlik görevlileri serginin kaldırılmasına karar verdi.
Türkiyeli gazeteciler zor durumda
* RSF, Türkiye'de 2001 yılında 50'den fazla gazetecinin yazıları nedeniyle mahkeme karşısına çıktığını hatırlatıyor.
* Orduyu şu veya bu şekilde eleştiren gazeteciler sistematik olarak rahatsız edildi. 2002'nin ilk beş ayında da, gazetecilere yeni davalar açıldı.
* Bu gazetecilerden, İdea Politika dergisi yazı işleri müdürü Erol Özkoray'a, biri orduyu Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yakınlaşmasına karşı çıkmakla eleştirdiği için toplam üç dava açıldı. Bu durum Erol Özkoray'ı, derginin yayınını durdurmasına yol açtı.
* Gazeteci Fikret Başkaya, 29 Haziran 2001'den bu yana hapiste. Gazeteci Başkaya, 1 Haziran 1999'da yayımlanan bir yazısında asker ve sivil yetkililerin Kürt Sorunu'nu ele alınışını eleştirmişti. (BB)