Pinochet'in işlediği suçlardan dolayı mahkeme karşısına çıkamadan öldüğünü açıklayan RSF, ölümle mağdurların adalet beklentilerinin zorlaştığını ancak bunun cezasızlığı haklı çıkaramayacağını bildirdi.
68 gazeteci katledildi veya kaybedildi
Darbenin yapıldığı 11 Eylül 1973 tarihinden 1986 yılına kadar aralarında 21 yazıişleri çalışanı, 20 fotoğrafçı, kameraman ve teknisyen ile 27 basın çalışanının da bulunduğu toplam 68 kişinin ya öldürüldüğünü ya da kaybedildiğini hatırlatan RSF, korkunç dönemde 4 bin insanın aynı akıbete uğradığını duyurdu.
Pinochet'in yargılanmadan ölmesinin haklı olarak ciddi tepkilere yol açtığını, acıların ancak o dönemde insan hakları ihlallerine yol açanlar yargılandıkları ve cezalandırıldıkları taktirde dinebileceğini açıklayan RSF, batılı güçlerin skandal bir şekilde göz yumduğu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) de desteklediği kanlı rejimin mağdurlarını andığını bildirdi.
Suçlu cunta kendini yasayla affetti
Darbeyi izleyen haftalarda binlerce insanın işkenceye uğradığını ve öldürüldüğünü hatırlatan RSF, 1978 yılında askeri cuntanın çıkardığı bir yasa ile, öncesinde işlenen bütün suçlar affa uğratıldığını belirtti.
21 Mart 2006'da Şili Adaleti, 13 askeri, Ekim ve Kasım 1973'te muhalifleri öldürmekle görevlendirilen "Ölüm Karavanı"na bağlı olarak çalıştıkları gerekçesiyle resmen suçladıysa da askerlerin yargılanmasına henüz başlanmadı.
Ölüm Karavanı isimli birlik, en az 75 siyasi tutukluyu infaz etti. Bunlar arasında, 19 Ekim 1973'te Radyo Loa müdürü Carlos Berger Guralnik de bulunuyordu.
80'li yıllar birçok başka gazetecinin protesto eylemleri sırasında öldürüldüğü bir dönem oldu:
2 Temmuz 1986'da bağımsız fotoğrafçı Rodrigo Rojas bir askeri birlik tarafından canlı yakılarak öldürüldü. Cinayette doğrudan sorumluluğu bulunan askeri yetkili Pedro Fernández Dittus hapis cezasına çarptırıldı.
General Pinochet'e yönelik başarısız suikast girişiminin ertesi günü olan 8 Eylül 1986'da, haftalık "Análisis" gazetesi müdürü José Carrasco Tapia üç muhalifle birlikte tarandı. Olayla ilgili suçlanan 14 polis görevlisi, 26 Ekim 2005'te resmen suçlandı. Ancak onların amiri konumundaki General Humberto Gordon 2000 yılında kanserden öldü. Gordon, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
José Carrasco Tapia diktatörlük sırasında öldürülen son gazeteci. Cesedinin bulunduğu yerde 8 Eylül 1999'da, Pinochet rejiminde öldürülen ve kaybedilen gazetecilerin anısına tasarlanan bir anıtın açılışı yapıldı. (EÖ/KÖ)