Avrupa Parlamentosu, 20 Mayıs'ta aldığı bir kararında, Pakistan'ı "kötüye kullanmaya açık" olduğuna kanaat getirdiği "dine saldırı"ya dair yasalarını "derinlemesine" gözden geçirmeye çağırdı.
Parlamento, dini özgürlükler yolundaki çabalarıyla bilinen Pakistan'ın, diğer yandan da Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde "dini aşağılama"nın cezalandırılması için İslam Konferansı Örgütü'nde aktif rol almasının "çelişkili bir durum" oluşturduğunu bildirdi.
RSF: Portekiz, Danimarka ve Polonya da reforma gitmeli
AB'nin söz konusu girişimini desteklediğini açıklayan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, AB ülkelerinden de buna ilişkin kendi düzenlemelerini de gözden geçirmeye çağırdı.
"Üçüncü bir ülkeden bu anlamda yasalarını gözden geçirmesini istenmesi olumlu. Ancak İrlanda gibi bir ülke halen 'dine saldırı' iddiasıyla 25 bin avro para cezasıyla cezalandırıyorsa bu girişim ne kadar tutarlı olabilir?"
RSF, İrlanda'nın durumuyla ilgili 4 Ocak'ta da Avrupa Konseyi'ni uyardıkları ve İrlandalı yetkililerle görüşmesini talep ettiklerini anımsatarak, bundan olumlu bir sonuç elde edilmediğini açıkladı.
RSF, Portekiz, Danimarka ve Polonya gibi ülkelerde de halen hapis ve ağır para cezası öngören yasalara sahip olduğunu da hatırlattı:
"Nadiren uygulansalar dahi, bu düzenlemelerin varlığı dahi ifade özgürlüğünü kısıtlıyor ve Avrupa standartlarıyla bağdaşmıyor. Avrupalı parlamenterler kararlı bir tutum gösterip bu düzenlemelerin Avrupa hukukundan çıkarılması için çaba göstermeliler."
"AP, üye devletlere dini eleştiri hakkını hatırlatsın"
İsveçli karikatürist LArs Vilks'in saldırıya uğramadan dini eleştiremez bir hale geldiğini de kaydeden RSF, Avrupa Parlamentosu'ndan, üye devletlere Temel Haklar Şartı'nın 10. maddesinin inanç özgürlüğünü güvence altına aldığını ancak 11, maddesinde de "din eleştirisi"ni mümkün kıldığını hatırlatmasını istedi. (EÖ)