Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Erol Özkoray'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Örgüt, gazetecinin Yazılarında Ordu ve Kürt Sorunu gibi tabu konulara değindiği için yargı tacizine uğradığını savundu.
Özkoray beş davadan daha yargılanıyor
14 Kasım 2003'te, gazeteci Özkoray hakkında, gıyabi tutuklama kararı çıkarılmıştı. Gazeteci, 2001'de yayımlanan "Ordu Ne İşe Yarar?" başlıklı yazısında Ordu'yu eleştirmişti.
"İdea Politika" dergisinin bu Bahar sayısı, dönemin Genelkurmay Başkanı'nın talebiyle toplatılmış ve yasaklanmıştı. Dergi yayınına, Haziran 2002'den bu yana ara verdi. Özkoray'ın yargılandığı davanın bir dahaki duruşması, 29 Aralık'ta görülecek.
Dergi veya dergi sitesinde çıkan, yine Kürt sorunu ve Orduyu konu eden yazılar nedeniyle gazeteci, beş davadan daha 30 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
"Hakim yorumuna olanak sağlıyor"
2002 yılında yapılan reformlar çerçevesinde, gazetecilere karşı kullanılan Türk Ceza Kanunu'nun 159. maddesi değişikliğe uğradı. Yürürlükteki yeni madde ise, hakim yorumuna önemli oranda olanak sağlıyor. Böylece hakimler, eleştirinin devlet kurumlarını kasıtlı şekilde tahkir ve tezyif edici nitelikte olup olmadığına karar veriyorlar. (EÖ/BB)