Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, TÜBİTAK bilirkişi raporu mahkemeye ulaşmadığından OdaTV Davası'ndan yargılanan gazetecilerin tutukluluğunun 19 aya çıkarılmasını tepki gösterdi.
Site çalışan Müyesser Uğur Yıldız'ın tahliye olmasından memnuniyet duyduğunu açıklayan Paris merkezli basın özgürlüğü örgütü, mahkeme hakiminin aylık tutukluluk değerlendirmesinde bulunacağı ilk fırsatta hapisteki gazetecilerin tahliye edilmelerini istedi.
RSF'nin dün (21 Haziran) yaptığı açıklamada, "Müyesser Uğur'un tahliyesinden memnuniyet duysak da, mahkemenin tepkisizliği bizleri isyan ettiriyor. Duruşmalar arası süre oldukça uzun. Tutuklu gazeteciler bir buçuk yıldır adaleti bekliyorlar. Bu süre zarfında tutuksuz yargılanmalarına gerek olup olmadığı değerlendirilmedi. Hakimin aylık tutukluluk değerlendirmesini yapacağı ilk fırsatta hapisteki gazetecileri tahliye etmesi ve davayı hızlandırması için mahkemeye çağrıda bulunuyoruz" denildi.
RSF, davanın görüldüğü 18 Haziran'da çok sayıda gazetecinin, OdaTV Davası'ndan yargılanan ve Türkiye'de hapiste bulunan meslektaşlarına destek vermek için Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) çağrısıyla Çağlayan Adliyesi önünde bir dayanışma eylemi gerçekleştirdiğini hatırlattı.
İsveç ve Fransa'dan da destek
Daha önce de İsveç Gazeteciler Sendikası, OdaTV davasından tutuklu bulunan gazeteci Barış Pehlivan'ın yanında olduklarını belirten bir açıklama yayınlamıştı. Açıklamada Pehlivan'a ve ailesiyle Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun da ilgilendiği de belirtildi.
Eylem sırasında söz alan Barış Pehlivan'ın annesi Şahhanım Pehlivan, Başbakan Erdoğan ve hükümet ile devlet yetkililerini sorumluluk almaya ve 16 aylık tutukluluğa bir son vermeye çağırdı; TÜBİTAK'taki gecikmeyi kınadı.
Fransız Komünist Partisi'nin günlük yayın organı L'Humanité gazetesi, 16 Haziran 2012 tarihli sayısında Odatv sitesinin sahibi Soner Yalçını'a ayırmış, özgürlüğüne kavuşuncaya kadar gazeteciye omuz vereceğini bildirmişti.
"Ülkesinde tutuklu bulunan Soner Yalçın'a Omuz Veriyor" başlıklı haberde, kararın basın özgürlüğüne ve insan haklarına sahip çıkmak adına alındığına da yer verilmişti.
OdaTV Davası'ndan yargılanan Doğan Yurdakul, sağlık nedeniyle, Ahmet Şık, Nedim Şener, Coşkun Musluk, Sait Çakır ve son olarak da Müyesser Uğur Yıldız tutuklu kaldıkları süre veya suçun değişme ihtimali gerekçe gösterilerek tahliye edilmişlerdi.
İstanbul Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Mehmet Ekinci, yargılamayı 14 Eylül'e bırakmıştı. Ertelemeye asıl olarak Odatv bilgisayarında bulunduğu ileri sürülen dijital dosyaların kaynağını ortaya koyan TÜBİTAK bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmamış olması neden oluşturdu.
Türkiye'de tedbir amaçlı uzun tutukluluk sorunu, özellikle gazetecilerin, üniversite öğrencilerinin ve hak savunucularının dosyaları ışığında bir süredir ulusal ve uluslararası gündemin bir parçası haline geldi. (EÖ/HK)