Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü, Kürt Sorunu'nun tabu olduğu resmi dillerden inkar edilmeye çalışılsa da Kürtlerin taleplerini dillendiren yargılanan gazetecilerin durumunun bunun aksini gösterdiğini bildirdi.
Mart ayında yazıları nedeniyle en az altı gazeteci, yazar veya yayıncının 20. yılına giren Terörle Mücadele Yasası'na (TMY) muhalefet ettikleri iddiasıyla yargılandığını veya mahkum olduğunu anımsattı; kişinin davalık olduğu veya mahkum olduğunu duyurdu.
TMY'nin 20. yıldönümü ve son haftalarda artış gösteren gazeteci tutuklamaları dolayısıyla gelecek hafta Türkiye'ye bir ziyaretin planlandığını açıklayan RSF, Türkiye gündemini belirleyen tartışmalara katılanların suçlanmasına bir son verilmesi gerektiğini bildirdi.
RSF, bu kişilerin Birgün gazetesinin yazarı Hakan Tahmaz ile yazı işleri müdürü İbrahim Çeşmecioğlu, Belge Yayınevi sahibi Ragıp Zarakolu ve yazar Mehmet Güler, Radikal gazetesinden Ertuğrul Mavioğlu olduğunu bildirdi.
Ayrıca RSF, Yükekova Haber gazetesi yetkilisi Necip Çapraz'ın 21 Mart gecesi Hakkari'de 10 kişi ile birlikte "KCK üyeliği" şüphesiyle gözaltına alındığına da işaret etti.
Resmi makamların yabancı gazetecileri de hedef aldığını savunan RSF, Alman foto-muhabiri Benjamin Hiller'in Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Diyarbakır'da düzenlediği eylemi izlediği sırada gözaltına alındığını ve "illegal fotoğraf çekmek" ile suçlandığını savundu. Örgüte göre, gazeteci bir buçuk saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.
Örgüt, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk'un 2005 yılında İsviçre'de, "Bu topraklarda 30 bin Kürt ve bir milyon Ermeni öldürüldü' dediği için 6 bin TL tazminat ödemeye mahkum edilmesiniyle de "Bu mahkumiyet kararı sembolik olarak çok güçlü" dedi. (EÖ)