Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Genel Seçimlerin ardından Türkiyeli yetkililerden bir an önce basın özgürlüğü anlamındaki vaatlerini gerçekleştirmeye çağırdı.
Paris merkezli örgüt, Nisan ve Mayıs aylarında Türkiye'ye yaptığı görev ziyaretlerinden sonra gazetecilere yönelik yargı tacizini anlatan ve örneklendiren "Kitaptan Bomba Olmaz!: Türkiye'de Yargı ve Medya: Güvensizlik ve Güvenlik Refleksleri Arasında" başlıklı bir rapor yayımladı.
RSF: Gazetecileri tutuklamak bir hayli kolay!
RSF, partilerden seçim vaatlerini gerçekleştirmeye davet ederken, 10 yılda gerçekleştirilen reformlara karşın Türkiye'de görevlerini yapan gazetecileri tutuklamanın halen bir hayli kolay olduğunu vurguladı.
"Türkiye'de gazetecilerin haber kaynaklarının ve belgelerini gizleme hakları ihlal ediliyor. Yasalar gazetecilik ilkelerini pek az güvence altına alırken halen çok sayıda yasa kırmızı çizgileri belirlemeye devam ediyor. Cılız yasal güvenceler de güvenliğe düşkün ve paranoyak yargının uygulamalarıyla süpürülüp gidiyorlar."
Gazeteciler siyasi kutuplaşmanın rehinleri
Gazetecilerin son dönemde yoğun siyasi kutuplaşmanın rehineleri haline geldiklerine işaret eden RSF, habercilerin devlet içindeki iktidar mücadelesi uğruna verilen çetin mücadelenin birer yan mağduru haline geldiğini açıkladı.
Şık ve Şener 100 gündür hapiste!
"Cumartesi, araştırmacı gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutuklanmalarının 100. Günü olacak. Onlar için örgütlenen önemli eylemler, basın özgürlüğünün sadece seçim kampanyasının bir teması olmadığını gösteriyor. Eşi görülmemiş duyarlılığıyla sivil toplum, bu alanda dile getirdiği beklentilerinin gerçek ve önemli olduğunu da kanıtlamış oluyor ve sorununa ivedi çözümler bekliyor."
Yetkililerin, Türkiye'nin bölgesel bir demokrasi modeli olduğunu iddia ettiklerini anımsatan RSF, "O vakit, gazeteci ve onların uluslar arası partnerleriyle dürüst ve açık bir diyalog geliştirmek faydalı olacaktır" diye bildirdi.
Şener, Çakkalkurt, Usta, Altan sanık, Kurşun ve Atay mahkum
RSF Genel Sekreteri Jean-François Julliard 19 Nisan'da İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, belirli "kırmızı çizgiler"in gazetecilere dava açılmasına neden olduğunu bildirmişti. Örgüt, son iki hafta yaşanan gelişmelerin bu tespitin gündemden düşmediğini pek de iyi ortaya koyduğunu açıkladı.
RSF, son olumsuz gelişmeler olarak da, 2 Haziran'da Nedim Şener, Hasan Çakkalkurt ve Hürriyet gazetesinden Ayşegül Usta'nın Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" gibi iddialardan yargılanmalarını gösterdi.
Askerle ilgili eski tabular hafiflerken yargı ve Emniyetin gazeteciler için halen dokunulmaz olduklarını savunan RSF, adli haberlerin gazetecilere yönelik yoğun kovuşturmaların temel dayanağı haline geldiğini bildirdi.
RSF, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisini Kars'taki anıtı yıktırması nedeniyle eleştiren Taraf gazetesi genel yayın yönetmeni Ahmet Altan hakkında açtığı ve 9 Haziran'da görülmeye başlanan davaya da değindi.
Kürt Sorunu'nun halen büyük zorluklarla haberleştirilebildiğini açıklayan RSF, Azadiya Welat gazetesi eski sorumlu müdürü Vedat Kurşun'un ikinci yargılamada 10 yıl 6 ay hapse mahkum edilmesini de kınadı.
Bir PKK yetkilisinin açıklamasını yayımlayan Batman gazetesi yetkilisi Ercan Atay'ın 7 Haziran'da 37 gün hapse mahkum edilmesini eleştiren RSF, "suç ve suçluyu övmek" iddiasıyla yürütülen yargılamalara dün yayımladığı raporunda dikkat çekti.
GÖP ve AGİT listeleri dikkate alınsın
Örgüt, yargı yetkililerinden en kısa sürede, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ortaya koydukları Cezaevindeki Gazeteciler listelerini incelemeye ve mesleklerini yaptıkları için hapiste tutulan gazetecileri derhal ve şartsız olarak tahliye etmeye çağırdı.
"TMY ve TCK'da derin revizyon gerekli"
RSF, Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve özgürlüğü kısıtlayan Ceza Yasası'ndaki düzenlemelerin uluslar arası sözleşmelerde tanımlı standartları karşılayacak şekilde ya yürürlükten kaldırılmasını ya da derinlemesine gözden geçirilmesini talep etti. (EÖ/ŞA)