İnternet ortamında yaygın bir imza kampanyası başlatan İnternet kullanıcıları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den, mahkemenin kişisel günlük tutma sitesi olan blogger.com sitelerinin kapatmasına sessiz kalmamasını istediler.
Google Şirketi'nin ücretsiz kişisel günlük tutma sitesi olan blogger.com'un, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 20 Ekim'de aldığı bir kararla erişime engel konulduğunu hatırlatan kampanya katılımcıları, şu ana kadar bine yakın imza topladılar.
Lig TV'de yayımlanan futbol maçlarının blogger.com'un hizmet verdiği bazı sitelerde yayınlandığını, bu nedenle "telif haklarının ihlal edildiği"ni savunan Digitürk Şirketi'nin başvurusuyla Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 20 Ekim'de blogger.com sitesine erişim yasağı koymuştu.
Cumhurbaşkanı yasaklarla ilgili ne düşünüyor?
Cumhurbaşkanına seslenen imzacılar, "Bu duruma razı değiliz ve sizi de bizimle birlikte bu sansür kararını değerlendirmeye ve yüksek sesle fikrinizi söylemeye davet ediyoruz" dediler.
"Yanılmayalım. Blog adını verdiğimiz bu kişisel günlüklerin sansürlenmesi Youtube'un sansürlenmesine bile benzemiyor. Blogger'in sansürlenmesi kitap yakmak ve gazete kapatmaktan çok daha vahim bir "fikri hürriyet" ve "ifade hakki" müdahalesidir."
RSF: 5651 Sayılı Yasa değiştirilmeli
Merkezi Paris'te bulunan ve dünyada basın özgürlüğü için mücadele veren uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de, yaptığı bir yazılı açıklamayla, "En kısa süre 5651 Sayılı Yasa değiştirilmeli. Tüm bir siteye yasak getirilmesi yerine, tartışma konusu içeriğin yayını engellenebilmeli" dedi..
Blogger ve ondan önceki sitelerin aşırı ve keyfi şekilde engellenmesinin 5651 Sayılı Yasanın değiştirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu açıklayan RSF, "Sorun yalnızca bir telif hakkı sorunu değil. Bu karar ayrık bir sitede yayımlanan ve sorun oluşturan bir tek içerikten sitelerin tamamının yayınlarından olmasına yol açıyor. Blogger.com ve Blogspot sitelerinin yeniden yayına açılmasını istiyoruz. Erişim yasakları binlerde İnternet kullanıcısını mağdur ediyor" dedi. (EÖ)