Örgüt, bakan ve milletvekillerini bu yöndeki açıklamalarına son vermeye çağırdı.
Vekiller BBC'ye kızdı
Muhafazakar milletvekili Christopher Chope , İngiliz Meclisi'nde, 3 Nisan'da, İngiliz Yayın kuruluşu "BBC"nin Irak'taki savaşla ilgili yayınını eleştirdi.
İngiltere'de vergi ödeyenlerin Saddam Hüseyin'in propaganda aracını sübvanse etmek zorunda kaldıklarını ileri süren Chope, "BBC"den Bağdat'taki muhabirlerini geri çekmesini istedi. BBC'nin Dış Haberler Bölümü'nü, İngiliz Dış İşleri Bakanlığı finanse ediyor.
Aynı oturumda İşçi Partisi milletvekili Irak savaşını ve koalisyon güçlerini eleştiren gazetecileri eleştirdi. .
Bakanlar da basını hedef aldı
Aynı gün, Adalet Bakanı Geoff Hoon, günlük "The Independent" gazetesini ve Bağdat'taki muhabiri Robert Fisk'i hedef aldı. Hoon, Fisk'i "Saddam Hüseyin tarafından bilinçli olarak yönlendirilmek" ve "haber kaynakları şaibeli olmakla" eleştirildi.
2 Nisan'da, İçişleri Bakanı David Blunkett, "düşman hattının ardında" çalışan ve dakika dakika haber geçen basının, haberlerde koalisyon güçleri ile Irak rejimi arasında bir "ahlaki karşılık" aramaları gerektiğini açıkladı.
Bu açıklamaya gazeteciler, Bağdat'tan haber geçmeye hakları olduğunu ve hükümetin basını susturmaya çalıştığını söyleyerek karşılık verdiler.
1 Nisan'da ise, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, "Böylesi bir medya baskısı İkinci Dünya Savaşı sırasında olsaydı, zafer daha da zor alınırdı" dedi.
Bakan Straw, "Alman askerlerinin teknik üstünlükleriyle ilgili naklen röportajlara yer verilseydi, Dunkerque'den sonra ülke insanının moralini yükseltmek ne kadar zor olurdu" dedi.
RSF: Amaç medyayı etkilemek
RSF örgütü, birkaç gündür İngiliz basınını hedef alan ve onu Saddam Hüseyin'in işini kolaylaştırmakla suçlayan sözlü saldırıları kaygıyla izlediğini açıkladı.
RSF, Bu yönde açıklamalar yapan İngiliz bakan ve milletvekillerini bu yöndeki açıklamalarına son vermeye çağırdı ve açıklamaları medyanın yayın çizgisini etkilemeye yönelik girişimler olarak değerlendirdi. (EÖ/BB/NK)