Gürcistan'daki çatışmayı izledikten sonra Ermenistan üzerinde ülkesine dönmek için bu ülkeye giriş yapmaya çalışan Polonyalı gazeteci Wojciech Jagielski'ye "Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) girişi yasak olduğu" iddiasıyla izin verilmedi.
14 Ağustos'ta Ermenistan'a giriş yapmasına izin verilmeyen Gazeta Wyborcza gazetesinin tanınmış muhabirine Göçmenlik Servisi görevlisi, "BDT'na girişine yasak getirilen gazeteciler arasında yer aldığını açıkladı.
Rusyanın eleştirdiği Polonyalı gazetecilere Ermenistan yasak
Gürcistan'da görev yaptıktan sonra Tiflis üzerinden araçla Ermenistan'ın başkenti Erevan'a gitmek, oradan da uçakla Varşova'ya gitmek istiyordu. Gazeteci, yeniden Tiflis'e geri dönmek zorunda bırakıldı.
Gazeteci, Gürcistan'daki gelişmeleri Polonyalı gazetecilerin izlemelerinden rahatsızlık duyduğunu ifade ettiği Rusya'yı sorumlu tutuyor. 16 Ağustos'ta Polonya'nın Rusya Büyükelçisi, Vladimir Grinine, Polonya basınını Gürcistan'la olan çatışmalarını taraflı yansıtmakla suçlamıştı.
Polonyalı haberciye yasağa ikinci örnek
12 Ağustos'ta da, Polonya Kamu Televizyonu (TVP) muhabiri Marcin Manon'un Ermenistan'a girişine izin verilmemişti. Vizesi bulunan ve tek amacı gelişmeleri izlemek olan gazeteci, Polonya'nın vatandaşlarını Gürcistan'dan tahliye etmek için gönderdiği uçağa binerek Erevan'a ulaşmak istedi.
Ancak Erevan Havaalanı'ndaki memurlar, gazeteciye Ermenistan'da istenmeye kişi (persona non grata) olduğunu bildirdiler. Bunun üzerine Manon, Varşova'ya dönmek zorunda kaldı. Bu gazeteci de Rusya yetkililerini sorumlu tutuyor.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün temasa geçtiği Varşova'daki Gazeta Wyborcza gazetesi yetkilileri, BDT'nun istenmeyen gazeteciler listesi bulunduğunu, buna da üye devletler Moldova, Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Belarus ve Rusya'nın saygı gösterdiğini iddia ettiler. Ukrayna, BDT'den daha önce ayrılırken Gürcistan da topluluktan ayrıldığını yakın bir zamanda açıklamıştı.
Ermenistanlı yetkililere çağrı yapan RSF, "İsteyen tüm haberciler Ermenistan'a girebilmeli. Gazeteciler, hükümetlerin takındığı siyasi tavırlarından sorumlu tutulamazlar. Onlar dahil olmadıkları çatışmaların bağımsız birer tanığıdırlar" dedi.
RSF: Dördüncü gazeteci ölümü teyit edilemedi
RSF, bir başka açıklamada, Gürcistan'da daha önce dört habercinin öldürüldüğünün açıklandığını ancak Gori kentinde 12 Ağustos'ta yaşanan patlamada Gürcistanlı gazetecinin ve şoförünün öldürüldüğü yönündeki bilginin teyit edilemediğini duyurdu.
Bu nedenle çatışmaları izleyen üç gazetecinin yaşamını yitirdiğini açıklayan RSF, bunların, 8 Ağustos'ta öldürülen Russian Newsweek muhabiri ve Alania TV müdürü Giga Chikhladze, Kafkas Press İmages Ajansı müdürü ve Itar-Tass Ajansı muhabiri Alexander Klimchuk ve RTL-4 televizyonundan Hollandalı kameraman Stan Storimans olduğunu bildirdi. (EÖ/EZÖ)