Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, İsrail Ordusu'nun Hamas Örgütü'yle mücadele etmek için 27 Aralık'ta saldırıya geçtiği Gazze Şeridi'ne uluslararası medya temsilcilerinin yeniden girebilmesi için kampanya başlattı.
"Gazze Şeridi'ni Basına Açın!" mesajıyla tüm dünyada faaliyet gösteren medya kuruluşlarına yapılan çağrı, RSF ve uluslararası medyanın bir girişimi olarak gösteriliyor ve İsrailli yetkililere hitaben yapılıyor.
"Gazze'nin basına kapatılması savunulamaz ve tehlikeli"
Çağrı metninde; "dünya medyasının temsilcileri olarak bizler, İsrailli yetkililerinden Gazze Şeridi'ni muhabirlere yeniden açmaya çağıran Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşunun çağrısına katılıyoruz" deniliyor.
Metinde, askeri operasyonların büyük çaplı oluşu ve büyük tepkileri de beraberinde getirmesi karşısında Gazze Şeridi'nin İsrailli yetkililerce gazetecilere kapatılmasının savunulamaz ve tehlikeli bir durum olduğuna yer verildi.
Mortaci öldü; Şahin gözaltında
İran merkezli El Alam televizyonun muhabiri Kadir Şahin, 5 Ocak'ta yardımcısı Muhammed Sarhan ile birlikte Kudüs'te gözaltına alındı. Kısıtlamalara uygun davranmadığı iddiasıyla iki habercinin tutukluluğu 11 Ocak'ta uzatıldı. Hakim, "devlet güvenliğe karşı bir suçun" söz konusu olduğunu ve polisin suçlamaya dair rapor tutacağını açıkladı.
Gazze Şeridi'nde yerel bir radyo kuruluşunda çalışan, Zeytun Mahallesi'ndeki evine İsrail tanklarından açılan ateş sırasında yaralanan Ala Mortaci 9 Ocak akşamı yaşamını yitirdi. Samir Khalife'nin evine de bombardımanda zarar gördü.
Ürdün'ün başkenti Amman'da 10 Ocak'ta İsrail Büyükelçiliği'ne eylemcilerin yaklaşmasına izin vermeyen polis El Cezire televizyonnu muhabiri Yasser Ebu Hlaleh'e saldırdı; yaralı kameramanı da hastaneye kaldırıldı. Kamerası ve cep telefonuna el konuldu.
Cezayir'deki eylemlerde ed Emmahar gazetesi çalışanı Hocine Ben Rabie, henüz belirlenemeyen şartlarda ağır yaralandı. Mustafa Paşa Hastanesi'ne kaldırılan Rabie'nin durumu ciddiyetini koruyor. Gazetecinin ameliyat edilmesi bekleniyor.
900 Filistinli öldü, 4 bini yaralandı
İsrail'in herkesi ilgilendiren bir olayla ilgili bağımsız habercilik yapılmasına engel koymasının anlaşılmaz olduğu bildirilen kampanyada, bu durum karşısında tek çarenin, uluslararası medya temsilcilerinin, gerekli önlemleri de alarak, Gazze'de görev yapmaya kalkışması olduğu duyuruldu.
İsrail Ordusu'nun 16 gün önce hava saldırıyla başlattığı daha sonra da karaya yayılan operasyonları sırasında bugüne kadar 275'i çocuk, toplam 900 Filistinli öldü, 4 bin kadarı da yaralandı. Operasyonlardan bu yana 13 İsraillinin de öldüğü ifade ediliyor. Hamas Örgütü'yse, operasyonlar başladığından bu yana İsrail'in güneyine 550 roket fırlattı.
34 gün süren Lübnan Savaşı sırasında, 40 kadarı sivil olmak üzere 160'ı İsrailli toplam bin 200 kişi yaşamını yitirmişti. (EÖ)