Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 23 Ekim’de İstanbul’da öldürülen İnternet kullanıcısı Ferdi Özmen’in katillerinin ve cinayet nedeninin ciddi bir soruşturmayla ortaya çıkarılmasını istedi.
Kimliği belirsiz bir kişi İstanbul Sarıyer’deki bir otopark yakınında aracında bulunan Özmen’i zorla dışarı çıkardıktan sonra ateş etti. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Özmen hayatını kaybetti.
Bihr: Cinayet planlı ama politik mi?
27 bin kişinin takip ettiği Twitter hesabı itibariyle Kemalist siyasi tavrıyla tanınan İnternet yurttaşı Özmen, etkili olduğu sosyal medya üzerinden aynı zamanda Ordululara hitap eden bir radyo programı da hazırlıyordu.
RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Bürosu temsilcisi Johann Bihr, “Cinayet soruşturmasında Özmen’in İnternet etkinliği de dahil olmak üzere tüm olasılıkların değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı.
Özmen’in ailesine başsağlığı dileyen Bihr, Özmen'in düşünceleri nedeniyle ortadan kaldırılıp kaldırılmadığının belirlenmesinin önemine vurgu yaptı; “Hedefi belli, görüldüğü kadar da planlı şekilde kamuya açık alanda işlenen bu cinayetten dolayı derin şaşkınlık içerisindeyiz” dedi.
Facebook mesajlara dava
Ferdi Özmen, Haziran 2013’te yaşanan Gezi eylemleri sırasında Facebook üzerinden paylaştığı mesajlar nedeniyle de yargılanıyordu. Özmen hakkında, eski Başbakan, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.
Türkiye, 180 ülkenin yer aldığı RSF Dünya Basın Özgürlüğü Sıralamasında 154. Sırada yer alıyor (EÖ).