Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü‘nün (DNI) gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi talimatını Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman’ın verdiğini açıkladığı rapor sonrasında Almanya’da suç duyurusunda bulundu.
Karlsruhe'deki Federal Adalet Divanı Başsavcılığına iletilen suç duyurusunda veliaht prensin Kaşıkçı cinayeti ve 30'u aşkın Suudi Arabistanlı gazetecinin tutuklanmasında baş sorumlu olduğu ifade edildi.
Dilekçede bin Selman’la birlikte dört üst düzey Suudi Arabistanlı yetkili de "İnsanlığa karşı suç işlemek"le suçlandı.
Almanya'da 2002’de yürürlüğe giren Devletler Hukuku Ceza Kanunu uyarınca söz konusu suçların aydınlatılabilmesi için Başsavcılığı inceleme başlatmaya çağrıldı.
Kanun, Alman mahkemelerine, suçun nerede işlendiği ya da zanlının milliyetinden bağımsız olarak soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar konusunda yargılama yetkisi veriyor.
500 sayfalık dilekçede RSF, Kaşıkçı cinayetinde baş zanlıların hala cezalandırılmadığına işaret ederek suç duyurusuna konu olan vakaların, gazetecilerin yaşamı ve özgürlüklerini tehdit eden bir sistemi ortaya koyduğunu vurguladı.
Konuyla ilgili konuşan RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire “Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi de dahil Suudi Arabistan’da gazetecilere zulümden sorumlu kişiler, işledikleri suçlardan sorumlu olmalı. Suudi Arabistan’da gazetecilere yönelik bu ciddi suçlar hız kesmeden devam ederken, biz Almanya Başsavcılığını ifşa ettiğimiz suçlarla ilgili soruşturma açmaya çağırıyoruz. Özellikle insanlığa karşı suçlar söz konusu olduğunda, hiç kimse uluslararası hukukun üstünde olmamalı. Acil adalet ihtiyacı çoktan gecikmiştir” dedi.
RSF Almanya Direktörü Christian Mihr de “Suudi Arabistan’ın insanlığa karşı suçları Almanya'da bir cezai soruşturmaya tutulursa bu dünyada bir ilk olacak. Başsavcıdan, resmi olarak bir savcılık soruşturması başlatmasını ve ilgililer hakkında tutuklama emri çıkarmasını istiyoruz” diye konuştu.
Suudi Arabistan, RSF'nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 170. sırada yer alıyor.
Cemal Kaşıkçı cinayeti
Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de nikah işlemleri için gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkamadı. İlerleyen süreçte Kaşıkçı'nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıktı. Kaşıkçı'nın cesedine bugüne kadar ulaşılamadı.
Uluslararası baskılar karşısında Suudi Arabistan'da yapılan yargılamada ismi açıklanmayan beş sanık idam cezasına, üç kişi de ağır hapis cezalarına çarptırılmıştı. Dokuz ay sonra idam cezaları 20 yıla varan hapis cezalarına çevrildi.
Türkiye’de de Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili 20 kişi hakkında “canavarca hisle öldürmekten” dava açıldı. Davada yargılanan kişi sayısı daha sonra 26'ya çıktı. Davanın ikinci ve son duruşması İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Kasım 2020’de görüldü. Davanın üçüncü duruşması 4 Mart’a görülecek.
Cemal Kaşıkçı hakkında
Gazeteci, yazar. 59 yaşındaydı.
Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Selman'a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post'ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman'ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD'ye yerleşti.
Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı.
(HA)