Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Fransa'daki emeklilik reformu protestoları sırasında (5 Aralık) polisin kullandığı plastik el bombası nedeniyle bir gözünü kaybeden Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Mustafa Yalçın ve “sarı yelekliler” hareketi sırasında polis şiddeti nedeniyle yaralanan 12 gazeteci için Fransa polisi aleyhinde suç duyurusunda bulundu.
Paris Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan başvuruda polis şiddeti sonucu yaralanan gazeteciler, RSF ile birlikte, Fransa polisinin, "kasıtlı şiddet kullandığı ve kamu otoritesinden sorumlu kişilerin, taahhütlü mal ve şahıslara zarar verdiği" belirtti.
Şikayetçi gazeteciler, olaylar sırasında tanınabilmek adına kask ve kol bantları taktıklarını, herhangi bir düzensizliğe neden olmadıklarını, buna rağmen şiddete maruz kaldıklarını bildirdi.
Deloire: Yargı önünde hesap vermeliler
RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire burada yaptığı açıklamada "Bugün bu şiddetin cezalandırılması ve faillerin yaptıklarının hesabını yargı önünde vermesi için suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.
Deloire, aynı zamanda kamu yetkililerinin de toplumsal hareketlerde, kamu düzenini sağlama ve yasaları uygulama yönetimini kapsamlı bir şekilde gözden geçirmeye teşvik etmek ve gazetecilerin artık düzeni sağlamaktan sorumlu bazı yetkililer tarafından hedef alınmasına son vermek istediklerini ifade etti.
Yalçın, sol gözünü kaybetmişti
AA Foto Muhabiri Mustafa Yalçın, geçtiğimiz 5 Aralık günü, Paris’te Republique Meydanı’nda bir grup gösterici ve polis arasında yaşanan gergin anları görüntülemeye çalışırken, sol gözünden yaralanmıştı. İlk müdahalesi gönüllü doktorlar ekibi ‘Street Medic’ tarafından yapılan Yalçın, aynı gece ameliyata alınmış ancak, 6 saati bulan ameliyat sonunda, tüm çabalara rağmen sol gözünü kaybetmişti.
Altı ayda 54 gazeteci yaralandı
RSF'nin raporuna göre, Fransa'daki "Sarı Yelekliler" hareketinin ilk altı ayında 12’si ağır 54 gazeteci polis tarafından uygulanan şiddet nedeniyle yaralandı.
Geçtiğimiz Mayıs ayında ise Fransa’da 350 medya kuruluşu ve gazeteci polisin gazetecilere yönelik şiddet eylemlerini kınamış, hükümetten güvenlik güçlerinin gazetecileri taciz etmeye son vermesini ve özgürce çalışabilmeleri için gerekli önlemleri almasını istemişti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eylemlerde gazetecileri yaralayan güvenlik güçlerinin ceza alması için harekete geçme sözü vermişti. Ancak bu sözün ardından 5 Aralık’ta Mustafa Yalçın ve iki gazeteci daha yine polis şiddeti nedeniyle yaralanmıştı.
Sarı Yelekliler Hareketi’nin başladığı 17 Kasım 2018’den bu yana, "polis polisi" olarak bilinen polis müfettişleri kurumu IGPN’ye 212 polis hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bu başvurulardan 54’ü reddedildi, 18’i hakkında ise soruşturma açıldı. Bir yılda yalnızca üç polis memuru uyguladığı şiddet nedeniyle yargılandı ve kısa süreli tecilli hapis cezası aldı.
Fransa, RSF’nin basın özgürlüğü listesinde 32. sırada yer alıyor.
Kaynak: RSF ve amerikaninsesi.com
(HA)