Fransa merkezli basın özgürlüğü örgütü RSF, yaptığı yazılı açıklamada, “İki çizer hakkında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla yürütülen tahkikatı kınıyor ve bunun Türkiye’de bir ilk olmadığını anımsatıyoruz” dedi.
RSF: Bu ilk değil, yargı hoşgörü tavsiye ediyor
RSF, son iki yılda Kart ve üç diğer çizerin daha Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı çizdikleri için kovuşturmaya uğradıklarını, buna karşılık mahkemelerin Erdoğan’a, “mizaha karşı daha hoşgörülü olmasını” tavsiye ettiklerini bildirdi.
CRNI: Tahkikat evresnel bildirgelere aykırı
CRNI da, 25 Ocak’ta Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nebi Şensoy’a bir mektup göndererek, karikatüristler hakkında işlem yapılmasına tepki gösterdi.
“Gazetecilerin temel haklarını koruyan Birleşmiş Milletler İnsan Haklarır Evrensel Bildirgesi’nin 19. maddesine aykırı olan çizerler hakkındaki tahkikatı kınıyoruz.”
Siyasi nitelikli karikatürleri korumayı amaçlayan ve 20’den fazla ülkede şubesi olan CRNI, mektubunda, dünyada kuruluşla irtibatlı yüzlerce çizerin, Kart ve Timuçin’in durumunu dikkatle izlediğini bildirdi.
IPI, karikatüristlere davanın iptalini istedi
Daha önce de Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) de, Abdullah Gül'le ilgili çizdikleri karikatürlere yasal işlem yapılmasını 26 Ocak’ta eleştirmişti.
Uygulamayı eleştiren IPI Direktörü David Dadge, "Yetkililer Kart ve Temoçin hakkındaki tüm suçlamaları geri çekmelidir” dedi.
Adalet Bakanlığı, iki karikatür için dava istedi
Adalet Bakanlığı’nın girişimiyle harekete geçen Şişli Cumhuriyet Savcılığı, çizdikleri karikatürlerle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettikleri iddiasıyla Kart ve Temoçin hakkında Ceza Yasası’nın (TCK) 299. maddesi uyarınca işlem başlatmıştı.
Kart hakkında, Cumhurbaşkanı’nın 16 yaşındaki oğlunun bardakta taze mısır ticareti yapması nedeniyle Gül’ü mısır tarlasında korkuluk biçiminde tasvir ettiği gerekçesiyle; Temoçin hakkındaysa, Bodrum’da tatil yaparken güvenliğini sağlayan jandarmalara bahşiş bırakan Arap Prensi’ne paranın iade edilmesini hicvettiği için işlem yapılıyor. (EÖ/TK)