Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Fransa İçişleri Bakanlığı'nın gazetecilerin "Open Access" Kampanyası çerçevesinde cezaevlerini ziyaret etme talebini geri çevirmesini kınadı.
Söz konusu "Kapıları Açın! Bilmek Hakkımız!" ("Open Access : Ouvrez les portes ! On a le droit de savoir !") kampanyası kapsamında yıl boyunca yapılan başvurulara bakanlığın ret yanıtı verdiğini açıklayan RSF, cezaevlerinin medya denetimine kapatılmasına son verilmesini bir kez daha talep etti.
RSF: İsviçre yasakladığı için AİHM'de mahkum
Örgüt, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bir gazetecinin cezaevinde görüntülü mülakat yapma isteğini geri çeviren İsviçre'yi ifade özgürlüğünü ihlal etmekten 21 Haziran'da mahkum ettiğini anımsatarak Fransa yetkililerini uyardı.
RSF, halkın haber alma hakkının ve bilgi özgürlüğünün hem Anayasal hem de sözleşmeler düzleminde güvence altında olduğunu vurgulayarak, medyanın ceza ve tutukevlerine girişine dair ayrıntılı düzenleme bulunmaması gibi bir gerekçenin bu yönde bir çalışma yasağı bulunduğu anlamında yorumlanamayacağını açıkladı.
"Ceza ve tutukevlerindeki işlerliğe dair zorunluluklar, Anayasal ve sözleşmeler düzleminde güvence altına alınmış bilgi özgürlüğü ve haber alma hakkını ortadan kaldıramaz".
RSF, İspanya ve İtalya gibi Avrupa Birliği ülkelerinde gazetecilerin, cezaevlerinde olup bitenleri kamuoyuna açma konusunda yaşanan zorluk ve engeller nedeniyle dolaylı yollara başvurmak zorunda bırakıldıklarını açıklamıştı.
27 Şubat'ta, RSF'ye bağlı dört gazeteci söz konusu kampanyaya katılmış ve Paris Bölgesi'ndeki cezaevlerini ziyaret etmek için girişimde bulunmuşlardı. Ancak, RSF çalışanları ve diğer Fransız gazetecilerinin girişimleri gerekçe gösterilmeden karşılıksız bırakılmıştı.
Kampanya, AB'ye bağlı ülkelerde özellikle yabancıların hakları için mücadele veren ve AB içinde cezaevlerin gazetecilere açık tutulmasını isteyen Alternatives européennes ve Migreurop gibi sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle başlatılmıştı.
Türkiye'de yasak örnekleri
Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP), 16 Temmuz'da yapılmak üzere Diyarbakır D Tipi Cezaevini ziyaret etme talebi Adalet Bakanlığı'nca yanıtsız bırakılmıştı.
Daha önce RSF'nin gazetecilerin tutuklu bulunduğu Silivri ve Diyarbakır cezaevlerini ziyaret etmek için yaptığı girişim de Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü yetkililerince reddedilmişti.
Avrupa Birliği Yeşiller Grubu ve Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth'un Ergenekon davasından tutuklu oldukları dönemde gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'i ziyaret etmek için yaptığı başvuru önce reddedildi. Ziyaret, Roth'un ülkesine dönmeye birkaç sat kala izin çıkınca gerçekleşemedi. (EÖ/HK)