Gazetenin yer verdiği haberleri kaygıyla izlediğini açıklayan uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, olaya "ABD Başkanı'nca gerçekten böyle bir konuşma yaptığına inanmakta zorluk çekiyoruz. Doğru ise, bu gerçekten vahim ve herkesin bilgi alma hakkını kasteden kapsamlı ve benzeri olmayan bir saldırı" sözleriyle tepki gösterdi.
Daha önce saldırılarda aralarında Tarık Eyüp'ün de bulunduğu birçok çalışanını kaybeden El Cezire televizyonun 100 çalışanı, bir dilekçe ile, iddiaların bir an önce soruşturulması ve kanalın hedef alınmasına bir son verilmesini istediler.
RSF : Konuşmalar yayımlanmalı, gerçek bilinmeli
Hangisi olursa olsun, üstelik barış zamanın, bir medya organını bombalamanın anlaşılmaz ve kabul edilmez olduğunu bildiren RSF, doğrulanırlarsa eğer, bu konuşmaların, daha önce Afganistan ve Irak'ta El Cezire'nin bürolarını bombalayan ABD'li askerlerini harekete geçiren koşullar açısından da aydınlatıcı nitelik taşıyacağını açıkladı.
Yapıldığı açıklanan konuşmalarla ilgili temelsiz suçlamaların ve polemiğin önüne geçmek için konuşma kayıtlarının tüm açıklığıyla yayımlanmasını talep eden RSF, "Daily Mirror haberi doğruysa, o vakit, ABD hükümetinden, böyle bir planı yapmaya iten koşullar hakkında açıklama yapmasını isteyeceğiz" dedi.
RSF, Britanya yetkililerinin "çok gizli" kayıtlı konuşma kayıtlarının yayımına basın için getirdiği yasağı büyük şaşkınlıkla karşıladığını bildirdi.
Örgütten yapılan açıklamada, genelde basın özgürlüğü konusunda sorumlu davranan bir ülkede, "gizlilik" iddiasıyla gazetecilerin, Ağır Ceza'da süründürülmekle tehdit edilmelerinin kaygı verici olduğu da açıklandı.
Konuşmalar ilgili görüşü sorulan Britanya hükümetinin bir sözcüsü, "bu konuyla ilgili söyleyecek sözü olmadığını" ifade etti. AFP Ajansı'na bir mektup gönderen Beyaz Saray ise, "böyle bir şeyin düşünülemeyeceğini" bildirdi.
Yargı Britanya basınını tehdit etti
Britanya Adalet Bakanı Lord Golsmith'in baskıları sonucu gazetenin, bu konudaki haberlere son verdiği bildirildi. "Guardian" ve "Times" gibi aynı haberlere yer veren gazeteler de, dava ile tehdit edildiler.
Britanya basını, 1989 tarihli "Resmi Sır"a dair Yasanın 5. paragrafının söz konusu edilmesiyle basının "daha önce hiç olmadığı kadar tehdit altında hissettiğini" yazdı. Konuşma kayıtlarını sızdırdığı gerekçesiyle iki kişiye dava açıldı. Savcılık, yargılamanın kamuoyu ve basına yasaklanması için kapalı celse istedi.
El Cezire yetkilileri de, Daily Mirror'ın iddiaları ve konuşma kayıtlarıyla ilgili araştırma yaptıklarını, tutum belirlemek için Britanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt beklediklerini bildirdi. El Cezire yetkilileri, doğru ise bunun daha önce kanalın hedef alındığı saldırılara ışık tutacağını düşünüyor.
Afinagistan'ın başkenti Kabil'de bulunan El Cezire bürosu, 12 Kasım 2001'de; Irak'ın başkenti Bağdat'taki bürosu ise 10 Nisan 2003'te ABD güçlerince bombalanmıştı. (EÖ)