Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ile Uluslararası Af Örgütü (Aİ), saldırıyı savaş suçu olarak nitelediler.
Ménard: Sadece askeri hedef vurulabilir
Irak devlet televizyonunun 25 ve 26 Mart geceleri yayınına ara vermek zorunda kaldığına dikkat çeken RSF, televizyon binasının bombalanmasını sert şekilde kınadı.
RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, "Askeri bombardıman kesin olarak askeri hedef olarak tespit edilen yerlerle sınırlandırılmalıdır" dedi.
"ABD Sözleşme diyor ama..."
Ménard tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
* Amerikan ordusu 2001'de de, Kabil'deki "El-Cezire" televizyon bürosunu bombalamıştı.
* ABD ordusu, düşman gördüğü medya kuruluşlarını vurmayı alışkanlık haline getirdiği izlenimi yaratmamaya özen göstermelidir.
Af Örgütü: Endişe verici
Uluslar arası Af Örgütü ise, Irak'ta savaşan her iki tarafın da savaş suçu işlediğine dair haberler alındığına işaret ederek, endişe duyduğunu bildirdi.
Örgüt, Katar'daki ABD Kumanda Merkezi'nin Irak devlet televizyonu binasının bomba ile vuruldu haberini BBC'ye yapılan açıklama ile doğruladığını bildirdi.
Buna göre Pentagon, niyetlerinin hem Irak rejiminin yönetme ve denetim kapasitesini yok etmek hem de Bağdat'ın dezenformasyon ve propaganda kampanyalarıyla mücadele etmek olduğunu açıkladı.
Cordone: ABD kanıtlamalı
Kuruluşun Uluslar arası Hukuk Uzmanı Müdürlerinden Claudio Cordone, "Bir televizyon kuruluşunun, sadece propaganda niyetiyle kullanılıyor diye bombalanması kabul edilmez" dedi.
"Orası bir sivil unsur ve bu haliyle uluslar arası hukuk tarafından koruma altındadır" diyen Cordone, bu yerin hedef alınması için orasının doğrudan bir askeri hedefe yönelik olarak kullanıldığının kanıtlanması gerektiğini vurguladı. (EÖ/BB/NK)