RSF, 24 saat süren ve bugün (13 Mart) Türkiye saatiyle 12:00’de sona eren eyleme, binlerce sanal muhalifin katıldığını açıkladı.
RSF: 62 muhalif hapiste, 2 bin 600 site susturuldu
RSF'nin Saatchi & Saatchi Ajansı'nın katkısıyla eylem organize ettiği "İnternet Düşmanı" ülkeler Miyanmar, Çin, Suudi Arabistan, İran, Belarus, Kuzey Kore, Küba, Etiyopya, Mısır, Eritre, Türkmenistan, Tunus, Zimbabwe ve Vietnam'dan oluşuyor. Ancak kuruluş, bu ülkelerin sadece dokuzunda etkinliği düzenliyordu.
Geçen yıl İnternet'te muhalif düşünceler dile getiren 62 kişinin dünya cezaevlerinde bulunduğunu ve 2 bin 600 kadar İnternet sitesi, İnternet günlüğü (blog) ve forum sitesinin kapatıldığını veya erişilmez kılındığını açıklayan RSF, Küba'nın Devrim Meydanı'nda ve Miyanmar'ın başkenti Rangoon'un sokaklarında da eylem yapmayı öngörüyordu.
UNESCO'nun desteğini çekmesi RSFyi kızdırdı
Dün (12 Mart) başlayan ve bu sabah son bulan protestoya katılmak için İnternet kullanıcılarının bir avatar (görüntülü karakter) oluşturarak, bir banner için mesaj seçmeleri gerekiyordu.
Ayrıca, online-protesto kampanyasına önce destek verdiğini açıklayan UNESCO, "Desteğimiz bugünün temsil ettiği ilkeye idi. Düzenlediğiniz eylemlere taraf olamayız" açıklaması yaparak son anda desteğini çekmesi RSF'nin tepkisine yol açtı.
11 Mart akşamı UNESCO'nun desteğini çektiğini bu kuruluşun İfade Özgürlüğü, Demokrasi ve Barış Temsilciliği'nden öğrenen RSF, "Bizi kandıramazsınız. İnternet Düşmanı listemizde yer alan 15 ülke yetkilileri UNESCO Genel Müdürlüğü'ne doğrudan müdahale ettiler" açıklaması yaptı:
"UNESCO, bu durumdan büyüyerek çıkmadı."
RSF, Pratik Rehberi'ni güncelledi
RSF, etkinlik dolayısıyla, İnternet Günlüğü sahipleri ve siber muhalifler için daha önce yayımladığı Pratik Rehberin güncellenmiş örneğini www.rsf.org sitesinde yayımladı.
Rehberde, İnternet sansüründen kurtularak güvenlik koşullarda İnternet günlüğü kurmanın ve tutmanın pratik yolları konusunda bilgiler yer alıyor. (EÖ/GG)