Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 5 Temmuz'da yürürlüğe giren 3. Yargı Paketi'nin Türkiye'deki tutuklu gazeteciler sorunun çözümü için yetersiz kaldığını bildirdi.
Az sayıda tutuklu gazetecinin tahliye olmasına yol açan 6352 Sayılı 3. Yargı Paketi'nin yürürlüğe girmesinden üç ay sonra yargının gazetecilere karşı tacizinin sürdüğüne işaret eden RSF, önceki gün (17 Ekim) yaptığı açıklamada, "Gazeteciler, KCK ve Ergenekon dosyalarının en görünür olduğu davalarda yargı tacizine uğramaya devam ediyor" dedi.
RSF: 3. Yargı Paketi'nden sonra da yeni davalar açıldı
RSF, 3. Yargı Paketi'nin 31 Aralık 2011 tarihine kadar işlenen basın yayın suçlarıyla ilgili dosyaları askıya almasından sonra da düşünce özgürlüğü kapsamında gazetecilere yeni davalar açıldığını vurguladı ve yargıyı eleştirdi. Paris'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Genellikle aylar hatta yıllar boyunca tutuklu bırakılan birkaç gazetecinin nihayet tahliye edilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bununla birlikte, basınla ilgili yasal iklimin düzelme göstermediğini de tespit etmek zorundayız. 6352 Sayılı Kanuna rağmen onlarca haberci, geçmişteki gibi tutuklulukları yeterince gerekçelendirilmeden hapiste tutuluyorlar.
"Endişe ettiğimiz üzere, birçok dava dosyası, "terör" suçlamasıyla 3. Yargı Paketi'nin reform sahasının dışında bırakılıyor. Ayrıca, 3. Yargı Paketi'nin 31 Aralık 2011 tarihine kadar işlenen basın yayın suçlarıyla ilgili dosyaları askıya almasından sonra da düşünce özgürlüğü kapsamında yeni davalar açıldı".
"Kamu özgürlükleri geliştirmek için..."
"6352 Sayılı Kanun, ileri bir adımdır. Ancak tekrar ediyoruz; kısmi reformlar veya Türkiye'nin geçmişte birçok kez tanık olduğu gibi Şartlı Af Yaları çıkarılması artık yeterli gelmez. Kamu özgürlükler, ancak Terörle Mücadele Kanunu, Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu baskıcı anlayıştan tam anlamıyla arındırıldığı zaman kalıcı bir şekilde güvence altına alınabilir"
2 Temmuz'da çıkarılan 6352 Sayılı Kanunun geçici 1. maddesi şu şekildeydi:
"(1) 31/12/2011 tarihine kadar, basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup; temel şekli itibarıyla adlî para cezasını ya da üst sınırı beş yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı;
a) Soruşturma evresinde, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesindeki şartlar aranmaksızın kamu davasının açılmasının ertelenmesine,
b) Kovuşturma evresinde, kovuşturmanın ertelenmesine,
c) Kesinleşmiş olan mahkûmiyet hükmünün infazının ertelenmesine,
karar verilir.
(2) Hakkında kamu davasının açılmasının veya kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen kişinin, erteleme kararının verildiği tarihten itibaren üç yıl içinde birinci fıkra kapsamına giren yeni bir suç işlememesi hâlinde, kovuşturmaya yer olmadığı veya düşme kararı verilir. Bu süre zarfında birinci fıkra kapsamına giren yeni bir suç işlenmesi hâlinde, bu suçtan dolayı kesinleşmiş hükümle cezaya mahkûm olunduğu takdirde, ertelenen soruşturma veya kovuşturmaya devam olunur.
RSF, söz konusu düzenlemenin son olarak N:Ç davasında ortaya çıkan kararı eleştirdiği için "kamu görevlisine hakaret" iddiasıyla iki yıl hapisle karşı karşıya kalan gazeteci Cüneyt Özdemir için uygulandığını anımsattı.
Tahliye olan da var, yıllarını hapiste geçiren de...
Gazetecilere yönelik davalarda yaşanan son gelişmelere de açıklamasında yer veren RSF, Türkiye Gerçeği editörü Mehmet Güneş, Red dergisi editörü Hakan Soytemiz, Atılım gazetesi yetkilisi Sedat Şenoğlu, Vatan gazetesi muhabiri Çağdaş Ulus ve DİHA muhabiri Murat Aydın hakkında tahliye kararları verildiğini ancak Özgür Radyo eski yayın yönetmeni Füsun Erdoğan ve Atılım yazarı Bayram Namaz'ın Eylül 2006'dan bu yana cezaevinde tutulduğunu, ayrıca Azadiya Welat yazarı Hasan Özgüneş'in de demir parmaklıkların ardında kalmaya devam ettiğini bildirdi.
Koptaş ve Taraf'a suç duyurusu
RSF açıklamasında, Saadet partililerin Agos gazetesi yayın yönetmeni Robert Koptaş hakkında, İstanbul Terörle Mücadele Şube Başkan yardımcısı Sedat Selim Ay'ın da Taraf gazetesi yazar ve muhabirleri hakkında şikayette bulunduklarını duyurdu.
Özel'den Altaylı ve Ülsever için şikayet
Örgüt, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in, HaberTürk gazetesi yayın yönetmeni Fatih Altaylı hakkında tazminat davası açtığını, Özel'in daha önce de gazeteci Cüneyt Ülsever'i yine "hakaret" iddiasıyla şikayet ettiğini açıkladı. (EÖ/EKN)