RSF, Uluslar arası Olimpiyat Komitesi'nin (CİO), 2008 Olimpiyat Oyunları'nı Pekin'de gerçekleştirilmesi kararı verdikten sonra Çinli yetkililerin, İnternet kullanıcılarına, Tibetlilere, Falungong Tarikatı üyelerine, yabancı üniversite öğrencilerine, Uygur Müslüman azınlığa, demokratlara, yabancı gazetecilere ve sokak insanlarına karşı baskılarını artırdıklarına dikkat çekti.
Internet kullanıcısı, Tibetli, tarikatçıya baskı
Olimpiyatların Çin'de gerçekleştirilmesi yönünde oy kullanan Juan Antonio Samaranch Başkanlığındaki CİO üyelerinin, buna karşı çıkanların sesine tepkisiz kalmakla eleştiren RSF, Olimpiyatların Çin'de gerçekleştirilmesi kararından sonraki gelişmeleri şöyle sıraladı:
* Kararı memnuniyetle karşılayan Çinli yetkililer, ardından İnternet kullanıcılarına, Tibetlilere, Falungong Tarikatı üyelerine, yabancı üniversite öğrencilerine, Uygur Müslüman azınlığa, demokratlara, yabancı gazetecilere ve sokak insanlarına karşı baskılarını yoğunlaştırdı.
* Komite kararından dört gün sonra, Çin Başbakan Yardımcısı Li Lanqing, "Çin'in olimpiyat zaferi, ülkede 'sağlıklı yaşamın' sürdürülmesi yolundaki çabaları yoğunlaştırması gerekir" dedi.
* Langing, bunun asayişi bozan Falungong Tarikatı'na karşı mücadele etmekle gerçekleştirilebileceğini hatırlattı. Tarikatın yasaklanmasından bu yana Çin'de en az 100 tarikat üyesi tutukluyken hayatını kaybetti. Tarikatın on bin üyesi ise şu an çeşitli cezaevlerinde tutuluyor.
17 İnternet muhalifi hapiste
* Aynı hafta, Cumhurbaşkanı Jiang Zemin, "sağlıklı" bir Çin İnterneti'nden söz ediyordu. Gerçekte ise, 17 İnternet muhalifinin hapiste bulunduğu, Temmuz'da binin üzerinde İnternet kafenin kapatıldığı, ondan fazla site ve tartışma forumunun sansür edildiğini görülüyor.
* Ayrıca, Çin kökenli dört Amerikalı üniversite öğrencisi "casus" olmakla suçlandı ve ağır hapis cezalarına çarptırıldı.
* Ülkenin batısında bulunan Xinjiang Bölgesi'nde yetkililer, yoğun olarak Müslüman azınlığın yaşadığı bu bölgede ölüm cezasını "bölücülükle" suçladıkları Uygurlulara uyguladı.
* Henan Bölgesi'nde mikroplu kan vakasıyla ilgili araştırma yapan iki Alman gazeteci, "izinsiz çalıştıkları" gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındılar.
* Çin polisi ve yargısı, son olarak, sokak suçlarına karşı "sert davranma" yetkisi aldı. Kısa bir süre içerisinde Çin'de, 3 ile 4 bin arasında Çinli, çoğu statlarda, enseye tek kurşunla veya zehirli şırınga ile infaz edildiler.
RSF: Yedi yıl daha baskı mı?
* Somut gelişmeler, Olimpiyat Oyunları'nın Çin'de yapılması durumunda bu ülkenin insan haklarında ilerleme kaydedeceği düşüncesini çürütüyor. Bu durumda, Çin'de Tibetlileri, Uygurları, rejimin yıkıcı bulduğu çevreleri 7 yıl daha baskı altında tutması öngörülebilir.
"Komite Çin'e baskı fırsatı verdi"
* CİO Komitesi, Çin'in eline yarım kalan işleri gerçekleştirme fırsatı verdi. Bu da, Olimpiyat Oyunları'na güvenli bir şekilde ev sahipliği yapmak. Bu da her türlü eleştirel yaklaşımı ortadan kaldırmayı, bu arada da gazetecileri denetim altında tutmayı beraberinde getirecek.
"Boykot tek çare"
* Geçmiş deneyimler, otoriter rejimlerin "yapıcı diyalog"a oranla güç ilişkilerine çok daha duyarlı yaklaştıklarını gösteriyor. Çin'li yetkileri 2008'e kadar insan haklarına saygı göstermeye zorlamak için boykot tek çare olarak gözüküyor.
"Nazi" ve "Sovyet" hatırlatması
* Olimpiyat hareketi, Olimpiyat Oyunları'nın 1936'da Almanya'da yapılmasına izin vererek itibarından ödün verdi. Bu yolla, Nazilerin eline, 3. İmparatorluğun onuruna gösteri yapma fırsatı verildi.
* Benzer şekilde, Olimpiyat Oyunları'nın 1980'de Moskova'da yapılmasını aralarında Almanya, ABD, Mısır'ın da bulunduğu yaklaşık 60 ülke, Sovyet yönetimine tepki olarak boykot etmişlerdi. (BB)