Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2008 yılında 60 gazeteci ve 1 medya çalışanının öldürüldüğünü, 673'ünün tutuklandığı veya gözaltına alındığını, 929'unun saldırıya uğradığını veya tehdit edildiğini, 29'unun kaçırıldığını, 353 medya kuruluşunun da sansüre uğradığını bildirdi.
İnternet alanındaki baskılar kapsamında 1 İnternet günlük (blog) sahibinin öldürüldüğünü 59'unun gözaltına alındığını, 45'inin saldırıya uğradığını duyuran RSF, dünyada bin 740 sitenin kapatıldığını veya erişimine kısıtlama getirildiğini açıkladı.
RSF: Rakamlar yanıltmasın...
Kuruluşun açıklamasına göre bu yıl, medya temsilcisi cinayetlerinde, 86 gazeteci ve 20 medya çalışanının yaşamından olduğu 2007 yılına kıyasla bir azalma söz konusu. Bu yıl, gözaltına alınan veya tutuklanan gazetecilerin sayısında da, 887 habercinin bu durumla karşılaştığı 2007 yılına göre bir iyileşme var.
2007'de 67 haberci kaçırılmış, bin 511'i saldırıya uğramış veya tehdit edilmiş, 528 medya organı da sansür edilmişti.
Rakamların bir önceki yıla göre bir düşüşe işaret ettiğini açıklayan RSF, "Buna karşın, rakamlar otoriter hükümetlerin gerginleşmesini ve Batıda bile medyaya yönelik genelleşen taciz ve sansürü gizlemeye yetmiyor. Durumlarda niceliksel bir iyileşme olsa da, bu bazen gazetecilerin baskılar karşısında yılgınlık göstermesi, sürgüne gitmesi veya mesleğini bırakmasına bağlıdır. Durum böyleyken, göstergelerin umut verdiğini söyleyemeyiz" açıklaması yaptı.
Irak'ta 15 cinayet, 31 gözaltı veya tutuklama
Bu yıl gazetecilerden 15'i Irak'ta, 7'si Pakistan'da, 6'sı Filipinler'de uğradıkları saldırılardan yaşamını yitirirken 2007'de 12 gazeteciden öldürüldüğü Afrika kıtasında bu sayı 3'e indi. Nedeni, Afrika'daki gazetecilerin, mesleklerini yapmaktan vazgeçerek, çoğu kez sürgün yaşamını tercih etmek zorunda bırakılmaları veya Somali gibi medya organlarının sayısının hissedilir derecede azalması olarak gözüküyor.
RSF "Rakamlar İyi ama İklim Öyle Değil" başlıklı bilançosunda şu veriler yer alıyor: Afrika'da karakollar haberleriyle hükümetleri rahatsız eden ve "kırmızı çizgileri" aşan gazetecilerin mecburi uğrak yerlerden oldu. 31 gazeteci tutuklamasının yaşandığı Irak'ta ABD güçleri, güvenliği sağlarken bazen de yerli ve yabancı medya temsilcileri tutukluyor.
Çin'de Olimpiyat Oyunları, 38 gazetecinin gözaltına alınmasına vesile oldu. Miyanmar'da cuntaya meydan okuyan 17 gazeteci ve site sahibi gözaltına alındı.
Rahatsız edici içerikten sitelere yasak
RSF, Türkiye'de youtube ve dailymotion sitelerinin resmi organlarca sansür edildiğini, bu ülke ve Tayland gibi ülkelerde, yetkililerin gözünde "rahatsız edici" bulunan bir içerikten sitelere yaygın olarak erişim yasağı ve filtreleme getirilebildiğini bildirdi.
Kuruluş, Çinli girişimci Wei Wenhua'nın "yurttaş gazeteciliği"yle ilgili bir faaliyeti nedeniyle, Tianmen kentinde 7 Ocak'ta eylemcilere karşı yapılan müdahaleyi görüntülerken belediye görevlilerince öldürüldüğünü kaydetti. RSF, bu yıl Suriye'de 162, Çin'de 93, İran'da 38 sitenin yasaklandığını duyurdu. (EÖ)