Mersin Turgutreis Mahallesi’ndeki 40 hane için çıkarılan tahliye kararının yaklaşık bin kadar Romanı etkiledi. Mersin Romanlar Sosyal, Kültür, Dostluk ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Moğultekin mağduriyetin önlenmesi için yerel yönetimlerin TOKİ işbirliği ile Romanları konut projesine dahil etmesi gerektiğini belirtti, “Romanlar bir arada tutulabilmeliydi” dedi.
Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Güzin Türel de tam anlamıyla bir kentsel dönüşümden söz edebilmesi için, kenti oluşturan tüm tarafların dönüşümü yönlendiren yapılarda temsil edilebilmeleri gerektiğini söyleyerek, tahliyenin Romanların sosyal yardımlaşma düzenini bozacağının altını çizdi.
Dernek Başkan Yardımcısı Günaydın Nurbel ise, "Mersin’de de tahliye kararı çıkan aileler için örnekleri olan bir konut projesi uygulanması gerektiğini" söyledi.
“Kentsel Dönüşüm Bağlamında Mersin’de Yerel Yönetim Tarafından Yürütülen Bir Projenin Değerlendirilmesi” konulu projenin Ocak-Şubat 2007 tarihleri arasında yürütüldüğünü hatırlatan Türel “İnsanların bölgeden kopmadan dönüşümün sağlanması gerekmektedir. Daha sağlıklı bir yaşam alanı sağlanmadan diğer konularda yapılacak girişimler daima yetersiz kalmaya mahkumdur. Öncelikle barınma problemlerinin çözülmesi ve sonra diğer problemlerin çözümüne gidilmesi dönüşüm sürecini hızlandıracaktır” dedi.
“Bilinçsizlik, savunmayı engelledi”
Turgutreis Mahallesi’ndeki Roman sakinlerinden Reşit Yaltan durumlarını şöyle özetledi:
“Kuvvetli taraf, kazandı. Mahkemelerde bizi savunan avukatı tutacak gücümüz yok. Zoraki almıyorum evleri dense bile bilinçsizlik ve endişe insanlara satışın haricinde bir alternatif bırakmadı. Satmak zorunda kaldılar. Yaptırım vardı ortada. Bizim insanımız korkar, mahkeme yolunun açılması da bunu sağladı. Karakoldan, emniyetten, polisten eğitimsizlik ve bilinçsizlik nedeniyle korkan bir toplumuz. Kanunlar bilinmediğinden kendini savunacak bir mekanizma üretemedik bugüne dek. Belediye imarı yaparken, kentsel dönüşüm muhakkak olmalı, metruk binalar olmamalı. Fakat bu yapılırken de insanlar mağdur edilmeden bunun alt yapısı hazırlanmalı."
Hane sakini Batıyel: Bize başka yol bırakılmadı
Turgutreis Mahallesi’ndeki tahliye kararı çıkan hane sakinlerinden Hacı Ahmet Batıyel ise, evlerin yasal yollarla satın alındığını ancak belediyenin de bunun önünü açtığını söyleyerek, “Bize başka bir yol bırakılmadı. Sizin burada yeriniz yok, zaten satmak zorunda kalacaksınız dendi. Mahkeme ile eninde sonunda evlerin alınacağı söylendi. Burada yaşayan insanlar mahkeme, polis bilmez. Yasal hakkımızı arayacak bilgi ve gücümüz de yok. Mayıs ayına dek buradaki diğer evlerin de yıkımı tamamlanacak ve hepimiz başka başka yerlere dağılacağız” dedi. (ND/NZ)