İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Manisa'nın Selendi İlçesi'nde Romanlara saldıran kişiler hakkında açılan davayı, "İddianamede 'aşağılama' tanımının kullanılmasını çok olumlu buluyoruz; bu ayrımcılığın bir suç olduğunun kabulüdür. Umarız ayrımcılık yasa taslağına ve hükümetin Roman açılımına iddianame örnek olur" dedi.
bianet'e konuşan Cıstır, Selendi Cumhuriyet Savcısı Makbule Karadağlı Çetin'in, 80 sanık hakkında üç yıldan 150 yıla kadar ağır hapis cezası istediği iddianame ile ilgili şunları söyledi:
"İddianamede savcı hanım 'aşağılama'yı suç olarak kabul etmiş. Bu nefretin, ayrımcılığın da suç olduğunun kabulüdür. Biz bu tanımın iddianameye konmasını çok önemsiyoruz. Umarız iddianame, bundan sonra bu tür provokatif olayları gerçekleştirmek isteyenler için de caydırıcı olur.
"Bu iddianamenin ayrımcılık yasa tasarısına da zemin oluşturacağını düşünüyorum. Türkiye artık, eşitlik ilkesine göre insanları aşağılamanın suç olduğunu öğrenmek zorunda."
"Siyasetçiler iddianameyi doğru okumalı"
Hükümetin, "Roman Açılımı"nı eksik ve yetersiz bulduğu için eleştiren Cıstır, "Umarım savcı hanımın iddianamesi hükümetin Roman açılımına örnek olur, zemin oluşturur. Siyasetçilerin bu iddianameyi doğru okuması gerekiyor; açık ancak böyle kapatılır" diyerek devam etti:
"Hükümet bütçe ayırmadan, projeksiyon oluşturmadan Roman açılımı başlattı. Bu açılım yamalı açılım olarak başladı, öyle de devam ediyor. Ama artık bunun eşitlik temelinde neticelendirilmesi gerekiyor. Bizler ayrıcalık değil, pozitif ayrımcılık istiyoruz."
Avrupa Konseyi'nin Romanların siyasete katılımının sağlanmasını öngören Şubat raporunu önemsediklerini belirten Cıstır, "Romanların siyasete katılması gerekiyor" dedi.
Kira yardımı üç ay uzatıldı
Selendi'den sürülen ailelerin Salihli İlçesi'ne yerleştirildiğini söyleyen Cıstır, devletin mağdurlara altı ay boyunca ödediği kira yardımını başvurular sonrası üç ay uzattığını belirterek, devam etti:
"Devlet, Selendi mağdurları için sürdürülebilir projeler geliştirmedi. Selimşah'ta yapılan TOKİ konutları bittiğinde oraya öncelikli olarak Selendi mağdurlarının yerleştirileceği söyleniyor. Ama inşaat ağır ilerliyor. Devlet, kira yardımını üç ayda bir uzatamaz.
"Mağdurlar unutuldu"
"Romanlar, Salihli'de Selendi'deki demircilik gibi işleri yapamıyor; mesleki eğitimleri olmadığı için iş bulamıyorlar. Romanların yeri değiştirildi ama yeni yerlerine entegre olmaları için devlet hiçbir şey yapmıyor."
Cıstır son olarak sivil toplum örgütlerine de çağrı yaptı: "Selendi mağdurları çok çabuk gündemden döştü. Mağdurlar yalnız bırakıldı. Sivil toplum örgütlerinden Selendililerin mağduriyetlerini gündemde tutmalarını istiyorum." (SP/EÖ)