Edirne Roman Dernekleri Federasyonu, teknik direktör Yılmaz Vural'ın "Biz çingene miyiz" sözü nedeniyle Vural'a suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
Yılmaz Vural, Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin Levent'teki tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav'la bir diyaloğunu aktarırken şöyle demişti:
"İlhan Cavcav 'ben bir karar aldım. Vazgeçemem. Yardımcı hocaların ilk maaşını vereceğim. Sana da birkaç kuruş veririz' deyince cinnet geçirdim. 'Sen ne diyorsun. Çingene miyiz. Olmaz' dedim."
Edirne Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Erdem Güyümgüler, Vural'ın "Çingene miyiz" ifadesinin aşağılama amacıyla kullanıldığını belirtti. .
"Sayın Vural, yaptığı açıklamada, 'Çingene-Roman' toplumunu açıkça aşağılamakta ve hakir görmektedir. Hoşgörü coğrafyasında, üstelik dostluk, centilmenlik ve kardeşlik anlamına gelen sporun uzun yıllar içerisinde olan bir spor adamının ağzından dökülen aşağılayıcı sözler, biz Romanları, dilerseniz Çingene de diyebilirsiniz, yaralamıştır. Vural'ın biz Çingeneler'e, Romanlar'a bir özür borcu vardır. Bunu en kısa sürede yaralanmış bir toplum olarak bekliyoruz. Ayrımcılık ve hakaret, en çok birlik olunması gereken zamanda hiç hoş olmamıştır."
Güyümgüler, Türkiye genelindeki pek çok Roman dernek ve federasyonunun Vural'a suç duyurusunda bulunacağını öğrendiklerini, kendilerinin de suç duyurusu hazırlığında olduklarını belirtti.
Çölaşan ve Ilıcak da aynısını yapmıştı
Roman Hakları Derneği, Sözcü gazetesi yazarı Emin Çolaşan'a Romanlara karşı ayrımcılık içeren yazısı nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu.
Çölaşan söz konusu yazının ilgili bölümünde şöyle yazmıştı:
"Romanları bilirsiniz… Yaşamları şarkı söyleyerek, çalgı çalarak, oynayarak geçen, hayatı hafife alan, dinle imanla pek ilişkisi olmayan, ekmeğini taştan çıkaran insanlardır. Dünyanın her yerinde böyledir.
"Vali Dursun bu konuda da konuştu ve bir müjde (!) verdi: 'Edirne’de Roman vatandaşlarımızı hafız yapacağız. Din görevlisi olacaklar. Çocukları için Kuran kursları açıp onların sesinden yararlanacağız!'. Romanlar ve Kuran kursu!..Romanlar, hafızlık ve din adamlığı!.. Tövbe de Vali Bey, tövbe de!.. İşte bu şahıs Edirne’de devletin valisi."
Türkiye Roman Hakları Forumu (ROMFO), yazar Nazlı Ilıcak'ın köşe yazısında Romanlara karşı önyargıyı pekiştiren ifadesi nedeniyle kınamış ve Romanlardan özür dilemesini talep etmişti.
27 Mayıs 2014 tarihli Bugün Gazetesi’nde köşe yazarı Nazlı Ilıcak “Şecaat arz ederken” başlıklı yazısında şöyle demişti:
“Olayı şöyle noktalayalım: 'Şecaat arz ederken, merd-i kıpti sirkatin söyler' (Çingene yiğitliğini anlatırken, hırsızlığını söyler.)” (NV)