Manisa'nın Selendi İlçesi'nde, yılbaşı gecesi, bir kahvede Romanlara saldırı ile başlayıp kısa sürede Romanların ev ve işyerlerinin taşlandığı, üç kişinin yaralandığı olaylarla ilgili 80 sanık hakkında üç yıldan 150 yıla kadar değişen hapis istemleriyle açılan dava 16 Aralık'ta başlayacak; mağdurlar davanın saldırıya uğradıkları Selendi'de görülmesini istemiyor.
Saldırılardan sonra Salihli'ye sürülen Romanların avukatı Hilal Küey, davayla ilgili bianet'e bilgi verdi.
"Adil yargılama ilkesi ihlal edilecek"
Saldırganlar hakkında açılan davanın olayların yaşandığı Selendi'de görülmesinin "güvenlik" sorunu yaratacağını söyleyen Küey duruşmaların başka bir yere alınması için Adalet Bakanlığı'na başvurduğunu belirtti.
"Geçtiğimiz bayramda bir müvekkilim Selendi'ye gittiği için yine saldırıya uğradı. Dava Selendi'den daha güvenli bir yere alınmazsa hem güvenlik sorunu çıkacak hem de adil yargılanma ilkesi ihlal edilecek."
Salihli Asliye Ceza Mahkemesi'nde 16 Aralık'ta yapılacak ilk duruşmadan önce mağdurların 11 Ekim'de Salihli Adliyesi'ne ifade vermeye çağırıldığını anlatan Küey, "Mağdurlar, saldırganlar hakkında saldırıya uğradıkları bir yerde nasıl ifade verecek?" diye sordu.
Dosya "ayrımcılık" yönünden eksik
Sanıklar hakkında Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanunu'na (GTYK) muhalefet ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" başlıklı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 216. maddesi gereğince dava açıldığını anlatan Küey, şöyle davam etti:
"Sanıklar hakkında TCK'nin 216. maddesinden dava açılmasını önemli buluyorum. Ama iddianamenin 'ayırmacılık' yönünden eksik olduğunu düşünüyorum. Verdiğim dilekçede sanıklar hakkında 2005 yılında yürürlüğü giren, 'ayrımcılık yapılmasını yasaklayan' TCK'nin 122. maddesinden de dava açılmasını istemiştik. Ama bu maddeden dava açılmadı.
"Saldırılar Romanların kahvehanelere alınmamasıyla başladı. Bir kişi veya gruba etnik kökenin, dili, dini nedeniyle hizmet sunmamak ayrımcılık yasağını düzenleyen maddenin kapsamına giriyor."
"Irkçılığa karşı sözleşmelere uyulmalı"
İddianameyi hazırlayan Selendi Cumhuriyet Savcısı Makbule Karadağlı Çetin'in olaylar sırasında çekilmiş video görüntülerini izleyerek sanıkları tek tek teşhis edip dava açtığını söyleyen Küey, "Saldırganların 'Romanları vurun, öldürün', 'Selendi bizim kalacak', 'Çingeneleri burada istemiyoruz' gibi sözleri, kamera kayıtlarının çözümü ile iddianameye de girdi. Tüm bu sözler ayrımcıdır. Savcının bunu görmesi gerekirdi" dedi.
Küey, dava aşamasında Türkiye'nin altında imzası bulunan Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'ye uyulmasını istedi. (SP/EÖ)