Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partis (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, TBMM Başkanlığı'na, Türkiye'de Romanlara karşı artan ötekileştirme, ayrıştırma ve nefret suçlarının araştırılması amacıyla araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.
29 Nisan'da zorunlu askerlik yaparken intihar ettiği açıklanan Roman yurttaş Caner Sarmaşık'ın şüpheli ölümüne dair Roman Hakları Derneği, askerin ölümünü "ayrımcılığın geldiği son nokta" olarak değerlendirmişti.
Caner Sarmaşık'ın ailesini arayarak "Komutan benim üzerime çok geliyor ne yapacağımı bilemiyorum" dediği, ailesinin de muhtara gitmesi üzerine muhtarın da bölük komutanını aradığı ve sonrasında ise komutanın, "Sen aileni niye arıyorsun, bizi şikâyet ediyorsun" gibi cümleler kullandığı aktarılmıştı.
TIKLAYIN - "Ayrımcılık ve mobbing araştırılsın"
Türkiye'de etnik ve kültürel kimlikleri yüzünden ayrımcılığa ve nefret söylemlerine en çok maruz kalan kesimin Romanlar olduğunu belirten CHP'li Purçu, Romanların yoksulluk ve açlıkla mücadele ettiğini, Roman açılımının hayata geçirilemediğini, kültürünün yok edildiğini vurgulayarak konunun araştırılmasını istedi.
"Açılan davalar uzun yıllar sürdü"
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, ayrımcılık ve nefret suçlarının sağlık, eğitim ve barınma gibi birçok temel alanı etkilediğini belirterek şöyle dedi:
"Özellikle ülkemizdeki Romanlar temel haklarına erişmede dahi ayrımcılığa uğramaktadır. Romanların maruz kaldığı nefret suçları nedeniyle çalıştıkları işten ayrılma, çocukların okuduğu okuldan ayrılmasının yanı sıra gece yarısı malını mülkünü bırakarak canı pahasına insanlar yaşadıkları yerleri, evlerini terk etmek zorunda kalmışlardır. Açılan davalar uzun yıllar sürmüş ve çoğunda yerinden edilen romanlar için yaşananların telafisi mümkün olmamıştır. Pandemi süreci ile işsizliğin, açlığın da artmasıyla yoksulluk giderek mücadele edilemez hale gelmiştir."
Romanların yaşadığı birçok soruna dikkati çeken CHP'li Purçu Romanların şu tip ayrımcılığa maruz akldığını söyledi:
- Her alanda yaşadıkları ayrımcılık nedeniyle yoksulluk ile mücadele etmekte,
- Öğrenciliklerinde uzaktan eğitime erişememekte,
- İşe girişlerinde eşit koşullara ve muameleye tabi tutulmamakta,
- Müzisyenlik, sepetçilik, kalaycılık, çiçekçilik, pazarcılık gibi günlük gelir sağlayan işlerin yok olması ve pandemi dolayısıyla günlük gelirlerinden yoksun kalmakta,
- Yargıda kendilerine yönelik suçların cezasız kalması ile karşılaşırken bu suçlara yönelik etkili soruşturma yapılmamakta,
- İkamet ettikleri yerlerde kendilerine önceden haber verilmeden yapılan kentsel dönüşüm kararları ile karşılaşmakta; kimi zamanlarda resmi görevliler ve zabıta, şiddet kullanarak Romanları zorla tahliye etmekte, mal ve mülklerini terk etmeye zorlamakta ve tahliye edilenlere alternatif barınak veya tazminat sağlanmamakta,
- Yerlerinden edildiklerinde, temel ihtiyaçlarını dahi temin etmekte zorlanırken aynı zamanda ciddi bir güvenlik tehlikesi yaşamakta ve yaşam haklarının ihlal edilebileceği endişesi taşımaktadırlar.
"Cezasızlık yeni nefret suçlarına sebep oluyor"
Türkiye'de Romanlara karşı işlenmiş bazı nefret suçlarının derin izler bıraktığını söyleyen Purçu; "Nefret suçlarının temelinde nefret söylemleri ve ayrımcılık bulunmaktadır. Geliştirilecek etkili politikalar ve yasal düzenlemeler ile ayrımcılık ve nefret suçlarında cezasızlık ile mücadele mümkün olacaktır" dedi.
(AÖ)