*Fotoğraf: Yeni Asır.
İzmir'in Çeşme ilçesinde 16 Haziran'da başlayan ve halen devam eden Roman vatandaşların yerlerinden edilmesine ilişkin tepkiler sürüyor.
Roman Hakları Derneği konuyla ilgili açıklama yaparak, Roman vatandaşlara yeterli süre verilmeden ve alternatif yaratılmadan gerçekleştirilen yıkımlarla vatandaşların barınma hakkının ihlal edildiğini söyledi.
"Yaşam hakkının ihlali"
Dernek, Roman Strateji Eylem Planlarının hazırlanmış ve yayınlanmış olmasına rağmen hayata geçmediğini hatırlattı ve eylem planının acilen uygulanmasını gerektiğini vurguladı.
Roman vatandaşların benzer uygulamalarla sıkla karşılaştığını da söyleyen Roman Hakları Derneği, ilgili kurumların en temel yaşam hakkını ihlal eden uygulamalara son vermesini talep etti.
"Eşyalarına hafriyat atıldı"
Açıklamanın satır başları şöyle:
"16 Haziran 2020 tarihinde İzmir'in Çeşme ilçesinin Alaçatı Şahintepe'si mevkiinde yıllardır bir kısmının sürekli kaldığı bir kısmının sezonluk geldiği Roman vatandaşların konakladığı çadır ve barakalar Kaymakamlığın izni dahilinde Çeşme Belediyesi kepçeleri ile polis ve zabıta kontrolünde yıkılmıştır.
"Yeterli süre verilmeden bir alternatif yaratmadan ve yıktıkları çadırların içinde bulunan eşyaların yatak, yorgan, tencere ve tava gibi günlük kullanılan eşyaların üzerine hafriyat atılarak yapılan bu yıkımları şiddetle kınıyoruz.
"Planlar kağıt üzerinde"
"2009 Aralık ayında başlayan Roman açılımından bugüne kadar gerek hükümet ve bakanlıklar gerek muhalefet partileri Romanların yaşam standartlarını yükseltmek ve toplumun geri kalanları ile eşit yaşam haklarına sahip olması için birtakım çalışmalar gerçekleştirmişlerdir.
"Bunlardan en önemlisi de Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Roman strateji ve eylem planlarıdır. Bu planda Romanların eğitim, istihdam, barınma ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi için atılacak adımlardan bahsedilmektedir. Fakat İzmir'de yaşanan yerinden etme örneğinde de görüleceği gibi hazırlanan planların kâğıt üzerinde kaldığı görülmektedir.
"Bu yıkımların durdurularak çözüme yönelik adımların bir an önce atılmasını yetkili kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra belediyelerden de talep ediyoruz.
"Karşılaşılan zulmü genellemeye çalıştığımızda bu ve benzeri olaylarla Romanların sıkça karşılaştıklarına şahit oluyoruz.
"Bu sebeple ulusal ve uluslararası yasalar dahilinde temel yaşam hakların doğrultusunda tüm kamuoyunu, basını, STÖ'lerini, kamu kurum ve kuruluşlarını göreve çağırıyor, beraber mücadeleye davet ediyoruz."
(PT)