Avrupa Komisyonu'nun 120 sayfalık 2011 Türkiye İlerleme Raporu'nda, Romanların durumunda, başta ayrımcılık içeren mevzuatta değişiklik yapılması olmak üzere, bazı ilerlemeler kaydedildiği ancak, Romanların durumunu ele alan kapsamlı bir politika eksikliği bulunduğu belirtildi.
Raporda Romanlara dair olumlu gelişmeler şöyle sıralandı:
* Yabancıların Türkiye'de İkameti ve Seyahatleri Hakkında Kanun'da İçişleri Bakanlığı'na "vatansızları, Türk olmayan çingeneleri ve Türk kültürüne bağlı olmayan yabancıları sınır dışı etme yetkisini tanıyan" ayrımcı hüküm Ocak 2011'de değiştirilmiştir.
* Mart 2011'de Roman açılımından sorumlu Devlet Bakanı "sağlıklı bir çevrede barınma"sorununun çözümü için Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) toplam 9000 konut yapacağını açıklamıştır.
* Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde "Romanlar Araştırma ve Uygulama Merkezi" kurulmuştur.
"Çocukların okul öncesi eğtimi sağlanmalı"
Ancak raporda, bu olumlu gelişmelere rağmen "Roman açılımı"nın kapsamlı bir stratejiye sahip olmadığı belirtildi.
* Roman vatandaşlar, sosyal dışlanma, nüfus cüzdanlarının olmaması sebebiyle eğitime ve sağlık hizmetlerine erişimde marjinalleşme ve ayrımcılığın yanı sıra, konut, istihdam ve kamu hayatına katılım gibi sorunlarla karşı karşıya.
* Roman çocukların okulu bırakma oranları diğer çocuklara nazaran oldukça yüksek olmaya devam etmektedir. Roman çocukların okul öncesi eğitime erişim olanakları geliştirilmelidir.
* Türkiye, Roman toplumunun Türkiye'nin 2005 - 2015 "Uluslararası Roman Katılımının On Yılı Girişimi "ne katılma çağrılarını reddetmiştir.
"Kentsel dönüşüm Sulukule'deki toplumsal düzeni aksattı"
Raporda, İstanbul'daki Sulukule mahallesinde gerçekleştirilen kentsel dönüşümün planı ve bölgedeki birçok Roman vatandaşın başka bölgelere yerleştirilmesinin, toplumsal düzenin bozulmasına ve aksamasına neden olduğu belirtildi.
"Başka bölgelere yerleştirilen bazı Roman vatandaşları yeni yerleşimlerine alışamamış ve daha kötü koşullarda yaşadıkları Sulukule'ye geri dönmüşlerdir. Haziran ayı sonunda, Küçükbakkalköy'deki Roman vatandaşlarının evleri de kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmıştır." (NV)
* Raporun Türkçesine ulaşmak için tıklayınız.