8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde Romanlar sadece yıkılan evleriyle Sulukule'deki değil Türkiye'nin dört bir yanında, hatta dünyada hâlâ ayrımcılığa maruz kalıyor.
Romanlar Günü etkinlikleri adı altında kutlanan etkinliklerde Romanlar sahne alırken eğlenenler Romanlar olmuyor.
Letonya'nın başkenti Riga'da Romanlara yönelik ırkçı saldırılar artıyor. 4 Mart 2008 tarihinde, Telegraf adlı gazetede çıkan habere göre, iki Roman kadına saldırıp, tecavüz etmeye kalkışan saldırganlar yakalandı. Yerel kaynaklara göre ülkede geçen aylarda, Romanların yaşadığı bir ev ırkçılar tarafında kundaklandı.
thaindian.com'un Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi yakınlarındaki Nivari köyünün Roman kökenli muhtarı, kastlar arası çatışmada öldürüldü ve evi saldırganlarca yakıldı.
romea.cz'in haberine göre Orta Amerika ülkesi Kosta Rika şu günlerde ırkçı bir uygulamaya sahne oluyor. Hükümet, ülkeye Romanların ve Hippi “görünüşlülerin” girişini yasakladı.
hs.fi/english'in haberine göre Bulgaristan’ın AB üyesi olmasından sonra Finlandiya’ya göç eden Romanlar, Helsinki’de yoksulluk sınırının çok altında dilencilik yaparak yaşamaya çalışıyorlar. Köprü altlarında yaptıkları barakalarda yaşam mücadelesi veren Romanlar ülkelerine geri dönecek paraları olmadığı için çaresiz bir şekilde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
expatica.com'da yer alan habere göre Fransa genelinde sayıları 8 bine yaklaşan göçmenler hükümetin, yasadışı göçmenleri sınırdışı edip, 18 aya kadar ülkeye girişlerini yasaklayan kararına karşı protesto gösterileri düzenlediler. En büyük gösteri, başkent Paris’te yaklaşık 3500 kişi ile düzenlendi. Gösterilerde, Fransa’nın aldığı bu kararın hiçbir yasal dayanağı olmadığı ve insan haklarına aykırı olduğu belirtildi. Bu düzenlemenin, hiçbir suç işlememiş fakat kaçak çalışmak zorunda kalan birçok insanın işlerini kaybetmelerine ve ailelerinden ayrılmalarına sebep olacağı belirtildi. Geçtiğimiz aylarda 120 Roman sınırdışı edilmiş ve 3 aylığına Fransa’ya girişleri yasaklanmıştı. (EZÖ/GG)