Haber ve fotoğraf: AA
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, Romanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için hazırlanan eylem planıyla eğitim, sağlık, istihdam, barınma ve sosyal hizmetler alanlarında yeni uygulamalar hayata geçirilecek.
"Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi (2016-2021) II. Aşama Eylem Planı (2019-2021)" eğitim, istihdam, barınma, sağlık ve sosyal hizmetler ile sosyal yardımın yanı sıra izleme ve değerlendirme alanlarını kapsıyor.
TIKLAYIN - Romanlar Strateji Belgesine Ne Dedi?
Bakanlık, Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki sosyo-ekonomik değişimin ve kültürel özelliklerin tespit edilmesi amacıyla 2020-2021, 2021-2022 yıllarında, iki ayrı saha araştırması gerçekleştirecek.
Resim Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesinde özetle şunlar yer aldı:
İş/meslek edinme
Roman vatandaşların, iş gücü piyasasının talep ettiği niteliklere kavuşturulması sağlanacak.
En az 3 bin kişi mesleki eğitim kurslarından faydalandırılacak. Roman vatandaşların istihdamına ilişkin sorunların ele alınacağı yerel ve merkezi çalıştaylar düzenlenecek.
Sivil toplum kuruluşlarının organizasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde, 1000 kişi girişimcilik eğitim programlarından yararlandırılacak.
12 bin 500 katılımcının yer alacağı bilgilendirme toplantıları düzenlenecek ve İş Arama Becerileri Eğitimi verilecek.
Çocuk işçiliğini önlemek, çocuklarla gençleri eğitime ve bilgilerini, kabiliyetlerini geliştirecek etkinliklere yönlendirmek üzere gerekli tedbirler alınacak.
Barınma
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğinde, iyileştirilebilir durumdaki konutlar belirlenerek gereken çalışmalar yürütülecek.
Halihazırda Ev Onarımı Yardımları kapsamında azami 15 bin lira, Ev Yapımı Yardımları kapsamında azami 25 bin lira olarak uygulanan barınma yardımlarının daha etkin uygulanması ve daha fazla Roman vatandaşın bu yardımlardan faydalanması hedefleniyor.
Sağlık
Sağlıksız bir çevrede, kötü koşullarda ve yetersiz özelliklere sahip konutlarda ya da geçici konutlarda ikamet eden gruplara barınma konusunda çözümler üretilecek.
Romanların yoğun olarak yaşadığı illerde sağlık okuryazarlığına ve hizmetlerine erişimlerinin artırılması, tütünle ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelenin geliştirilmesine yönelik yeni uygulamalar hayata geçirilecek.
Roman mahallelerindeki aile sağlığı merkezleri ve mobil hizmetlerin kapasiteleri geliştirilecek, personel eğitimleri düzenlenecek.
Sosyal hizmet
Eylem planı ile Roman vatandaşların kamu hizmetlerinden yararlanmasını kolaylaştıracak danışmanlık hizmetleri oluşturulacak ve yaygınlaştırılacak.
Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Sosyal Hizmet Merkezleri içinde faaliyet gösteren Sosyal Hizmet Koordinasyon Birimleri'nin (SHKB) kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. SHKB'ler üzerinden 2020'de yaklaşık 10 bin, 2021'de ise 15 bin vatandaşa danışmanlık hizmeti verilecek.
Sosyal hizmet ihtiyacı bulunan dezavantajlı vatandaşların sahip oldukları haklar ile kadının güçlenmesi, kadının sosyal statüsüne zarar veren etkenlerle mücadele gibi konularda da 300 bin kişiye ulaşılması sağlanacak. (AÖ)