Sıfır Ayrımcılık Derneği ile Irkçılığa ve Miiliyetçiliğe DurDe Platformu Dünya Roman Soykırımı’nı anma günü olan 2 Ağustos Cumartesi saat 19.00’da Galatasaray Meydanı’nda düzenleyecekleri anma etkinliğine çağrı yaptılar.
Bu soykırımda kaybedilen kurbanları anmak ve Türkiye’de ayrımcılığa maruz kalan Romanlarla dayanışmak amacıyla yapılan bu etkinlik, Türkiye’de bu konuda yapılan ilk açıkhava etkinliği olacak.
Dünyada da soykırımı anmak için etkinlikler düzenleniyor
Soykırımın 70. yılı kapsamında içlerinde birçok Roman'ın da olduğu 1.000 genç Auschwitz ve Krakow'daki bir foruma katılacaklar. ternYpe International Roma Youth Network'ün düzenlediği forumda soykırımın tarihsel mirası ve bugün Romanların yaşadığı sorunlar üzerine konuşulacak.
Avrupa Konseyi'nin No Hate Speech kampanyasının blogunda konuyla ilgili yazılar yayımlanıyor.
Roman Soykırımı'nı gençlerle çalışma konusunda yol gösteren "Right to Remember" isimli bir eğitim kılavuzu da var. Kılavuzu indirmek için tıklayın.
Katliamın kısa tarihçesi
2 Ağustos 1944’ü 3 Ağustos 1944’e bağlayan gece, Auschwitz-Birkenau’daki "Çingene Kampı" (Gypsy Camp) olarak adlandırılan bölüme gaz verilerek oradakiler yok edildi ve böylece kampın bu bölümü kapatılmış oldu. Bu nedenle 2 Ağustos “Roman Gecesi” olarak adlandırılıyor ve “Romanları Anma Günü” olarak kabul ediliyor. Almanya ancak 1982 yılında Romanların tıpkı Yahudiler gibi Hitler’in hedefi olduğunu ve soykırımına uğradığını, Birleşmiş Milletler de 1989 yılında etnik nedenlerden dolayı soykırımına tabi tutulduklarını kabul etti. (BK/HK)