İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Belge Yayınları'nda çıkan "Ölümden Zor Kararlar" isimli romandaki "bölücü" karakterler gerekçe göstererek yazar Mehmet Güler'i "PKK örgütünün propagandasını yaptığı" iddiasıyla mahkum etti.
Mahkeme, "cezai sorumluluğu bulunmadığı" gerekçesiyle yayınevi yetkilisi Ragıp Zarakolu'nu beraat ettirirken, Güler'i kitaptaki roman kahramanları "Sıti", "Sabri" ve "Şiyar" nedeniyle Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 7/2 maddesinden 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.
Güler, duruşma çıkışı bianet, "Türkiye'de yargılamaların ne kadar kötüye gittiğini hep birlikte görüyoruz. Açılımdan ve yüksek demokrasiden söz eden hükümet işi kurguları ve hayalleri yargılama ve cezalandırmaya kadar vardırdı. Ancak bu dava da demokratileşme mücadelesinin bir parçası. İkinci cildini yayına hazırlıyoruz. Eylül gibi baskıya girecek. Yazmaya devam edeceğiz" dedi.
Savcı değişti, kitap dört ay sonra suç oluverdi!
Davanın 19 Kasım 2009'da görülen ikinci duruşmada savcı Mustafa Çavuşoğlu, esas hakkındaki mütalaasında, "suçun yasal unsurları oluşmadığına" kanaat getirerek beraate karar verilmesini isterken 25 Mart'ta görev yapan yeni savcı Savaş Kırbaş roman karakterlerinin sözlerini "tehlikeli" bularak ceza istemişti.
Yayıncı ve yazarın avukatı Özcan Kılıç, bugünkü duruşmada karar çıkmadan, "Aynı yasalar yürürlükteyken ve dosyaya farklı bir kanıt girmemişken dört ayda ne değişti?" diye sordu. Kılıç verilen kararını temyiz edeceğini açıkladı.
Yayıncı ve yazara destek vermek için Uluslararası Yazarlar Birliği (İnternational PEN) Genel sekreteri Eugene Schoulgin, Uluslararası Yayıncılar Derneği (IPA) yetkilisi Alexis Krikorian, yazarlar Temel Demirer ve Sibel Özbudun ile çevirmen Atilla Tuygan da duruşmayı izlediler.
Kitap kapağındaki sözlere de suçlama
22 Mayıs 2009'da dava açan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, kitabın 39. sayfasında, bir PKK üyesinin yargılandığı duruşmada sarf ettiği, "..bu heyetin beni yargılamaya hakkı yoktur. Ben bir özgürlük savaşçısıyım. Bu mahkemeyi tanımıyorum" sözlerini ve mahkeme başkanının "Heyete saygısızlık yapma!" şeklindeki uyarısı ve romanda bunun ardından gelişen diyalogları gerekçe yaptı.
Kitabın arka kapağındaki şu sözler de suçlama konusuydu: "12 Eylül'ün gölgesi bile ağır bir yüktü. Ama seçimler olmuş, sivil yaşama geçilmiş, bir nebze de olsa toplum soluk almaya başlamıştı. Daha da önemlisi, 15 Ağustos ile başlayan savaş, korkuları o kabusa dönen insanları gölgesi gibi takip eden korkuları kırmaya başlamıştı, 12 Eylül'ün cuntacıların tartışmasız dokunulmaz hükümran imajı çatlamaya başlamıştı".
4 Haziran'da da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Express dergisinde yayımlanan "Bölgede ve Kandil'de Hava durumu/ Mücadele Olmazsa Çözüm Olmaz" başlıklı yazısı nedeniyle gazeteci İrfan Aktan'ı 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etmişti. Dergi sorumlu müdürü Merve Erol'a da, 16 bin TL idari para cezasıyla cezalandırmıştı. (EÖ)