PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Rojava'da temelli bir çözüm gerçekleşene kadar “kendimizi yönetmek gibi bir düşüncemiz var” dedi.
Yeni Suriye yönetimi için geçmişte Türk devletinin Kürt Yüksek Konseyi’ni kabul etmediğini ancak bundan sonra görüşmeler olumlu giderse “bir çeşit koordinasyon veya katılma”nın gerçekleşebileceğini söyledi.
ANF’nin aktardığı habere göre, Müslim Türkiye’deki iki günlük temaslarının ardından görüşmelerin olumlu geçtiğini ve devam edeceğini açıkladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine Türkiye’ye gelen Müslim ilk defa Türkiye’de devlet yetkilileriyle yüzyüze görüştüklerini de belirtti.
Suriye sınırının iki yanında da Kürtler’in olduğunu hatırlatarak, bu nedenle bir diyalogun olması gerektiğini vurguladı. ”Yanlış anlaşmaların olmaması için görüşme gerekiyor."
Müslim Rojava'da geçici bir yönetimin oluşmasının da tartışıldığını belirtti.
"Son dönemde biliyorsunuz iki konu çok önemliydi. Birincisi sivil yerel yönetimler geçici yönetimler diye bir durum vardı ve tartışılıyor Rojava'da. Bizim için bu önemliydi. Baktık bazıları bunu çok abarttı.
“Gerçekten öyle değildi. Yani şu bakımdan; bazıları 'İşte bölünüyor, özerk yönetim ilan edilecek' diye bir söylem oluşturdu. Halbuki böyle bir durum yok.
“Rojava'da halkın kendi bölgelerinde denetimi ele geçirmesinin üzerinden bir yıl geçti. Bu tecrübeden anladık ki; artık bir yürütmenin olması gerekiyor.
“Geçici olarak da olsa bir yürütmenin olması gerekiyor. Bir düzenin oluşması gerekiyor; hem gıda bakımından hem ihtiyaçlar bakımından yani toplumun her yönlü ihtiyaçları bakımından bunun olması gerekiyordu.
“Bunun için biz bir düşünce ortaya attık. Bütün oluşumların, herkesin yer alabileceği, Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların içinde yer alabileceği siyasi bir çözüm buluncaya kadar bir geçici bir yönetim kurulması fikriydi. Bunu anlattık görüşmelerimizde.”
Karşılıklı yardım
Müslim Türkiye’de yetkililerin “bu sizin hakkınızdır” dediğini belirterek Türkiye’nin insani yardım sözü verdiğini anlattı.
“Türkiye halkımıza her bakımdan yardım edecek. Yani insani yardımda bulunacak. Bu da iyi oldu. Zaten bizim oradaki sınır güvenliği Türkiye'nin de güvenliği oluyor."
Müslüm’ün değindiği konular arasında Kürt Yüksek Konseyi de vardı. Müslüm Kürt Yüksek Konseyi’nin geçen dönem Kürtler’in çeşitli yerlerde yer almasını istemediğini, ancak şimdi yeni yönetim olduğunu ve tekrar görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.
“Bir çeşit koordinasyon veya katılma meselesi söz konusu olabilir. Bunların hepsini tartıştık ve gerçekten de çok iyi oldu gelişimiz.
“Bizim Ankara'ya ve İstanbul'a geliş gidişlerimiz olabilir.
“Toplar sınırı geçip bu tarafa düşüyor. El Nusra'nın toplarıdır. Halka atılan toplar sınırın bu yakasına da geçiyor. Bunun bir çözümünün bulunması gerekir.
“Toplantıdayken Ceylanpınar'da düşen topun haberi de geldi. Artık her iki taraf da sınır güvenliği için elinden ne geliyorsa yapabilir." (YY)