Kopenhag'da yaşananları bianet'e değerlendiren Uzman Aktar ve gazeteci Duran, Başbakanın, Roj TV'nin muhabirleri bulunduğu gerekçesiyle toplantı salonundan ayrılmak dışında başka şekilde davranabileceği konusunda hemfikirler.
"Roj TV'ye karışmayıp, Kopenhag'da konuşmalıydı"
Başbakanın, bu davranışıyla Roj TV'yi muhatap aldığını ve tam da istemediğini gerçekleştirmiş olduğunu savunan Aktar, "Halbuki, onların varlığına karışmayabilir, hatta sorularını da alabilir ve bugünkü PKK terörü gerçeğini Danimarka halkına güzel güzel anlatabilirdi" diye konuştu.
Gazeteci Duran, Başbakanın hatta basın toplantısında soruları cevaplamama hakkına da sahip olduğunu ifade ederek, Ankara Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı, 'Roj TV'nin terörist PKK'nin yayın organı olduğuna dair' görüş açıklamasının benzerini Kopenhag'daki ortak basın toplantısında yapabileceğini söyledi.
Erdoğan'ın tepkisinin kültürel boyutu
Yaklaşımın bir de kültürel boyutu olduğunu ifade eden Uzman Cengiz Aktar, "Diplomaside, hele ortaklar arasında, böyle bir teamül yoktur. Üstelik Avrupa Birliği kültüründe masadan kalkılmaz" dedi.
"Başbakanın özellikle yabancı medya ile ilişkilerinde sorunlar var. Daha önce de muhatabı olmadığı halde BBC ve Reuters'in bir haberini, neredeyse bir medya eleştirmeni gibi değerlendirip kınamış hatta lanetlemişti" diyen Duran, "Türkiye ile AB arasındaki kültür farkı işte bu düşünce ifade ve basın özgürlüğü algılamasıdır" diye konuştu.
Bu tür davranışların olası sonuçlarına da değinen Aktar, "Danimarka kamuoyunu yüzde 55'i Türkiye'nin AB'ye üye olmasına karşıymış. Erdoğan'ın bu davranışıyla bu oran herhalde yüzde 65'e çıkmıştır" diye konuştu.
Duran ise, herhangi bir başbakanın bir muhabirin katılımı nedeniyle Erdoğan'ın ortak basın toplantısını reddetmesinin hem siyasi hem diplomatik olarak yanlış olduğunu söyledi.
Başbakan "Onlar varsa ben yokum" dedi
Başbakan Erdoğan, dünkü ortak bir basın toplantısı öncesinde, Danimarkalı meslektaşı Rasmussen'e toplantı salonunda Roj TV' muhabirleri olduğu gerekçesiyle tepki göstermiş, muhabirler dışarı çıkartamayınca ve soru susmalarını sağlayamayınca, toplantı salonu ve Danimarka'dan ayrılmıştı.
Tek başına basın toplantısı düzenleyen Danimarka Başbakanı Rasmussen ise, Türkiye'nin yasaklanmasını istediği Roj TV ile ilgili, "Polis soruşturması tamamlanmadı. Başbakan olarak bu duruma müdahale edemem" demişti.
Rasmussen, "Danimarka'da düşünce özgürlüğü var. Ne muhabiri engelleme ne de karikatürleri yasaklama yetkim var. Erdoğan'ın yaklaşımını esefle karşıladım" diye konuşmuştu.