* Fotoğraflar: Celal Güneş / Anadolu Ajansı (AA)
ABD'de ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal bir hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade" kararının 50. yıldönümünde dün (22 Ocak) Yüksek Mahkeme önünde protestolar vardı.
Cinsel haklar ve üreme hakları aktivistleri ile kürtaj karşıtları başkent Washington'daki Yüksek Mahkeme önünde gösteri düzenledi.
Kürtaj hakkı savunucuları,"Yasalarınızı bedenimden uzak tutun" yazılı pankartlar taşıdı. Pankartlardan birinde Kürtçe "Kadın, yaşam, özgürlük" anlamına gelen ve İran'daki Jîna Mahsa Amini protestolarının da sloganı haline gelen "Jin, jiyan, azadi" ifadeleri de vardı.
Protestocular, "Benim bedenim, benim seçimim", "Umrumda değil, Hristiyan değilim" ve "Birbirimizi özgürleştireceğiz" yazılı pankartlar taşıdı.
ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran'da ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal bir hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararı"nı iptal etmişti. Karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı.
Karara tepki gösteren Demokrat Partili ABD Başkanı Joe Biden da 8 Temmuz'da Beyaz Saray'da düzenlenen bir basın toplantısında "Üreme Hakları Hizmetlerine Erişimi Koruma Kararnamesi"ni imzalamıştı.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanı Xavier Becerra'nın da kendisine eşlik ettiği basın toplantısında konuşan Biden, Yüksek Mahkemenin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararını eleştirerek, "Yüksek Mahkemenin kararı, anayasal bir yargı kararı değildi. Bu, tamamen siyasi bir gücün eylemiydi" yorumunda bulunmuştu.
Biden, kürtajın tekrar hak olarak tanınması için Temsilciler Meclisi ve Senato'dan oluşan ABD Kongresine de bu konuda bir yasa tasarısı geçirmesi çağrısında bulunarak, "Kürtaj hakkını tekrar elde etmenin en hızlı yolu, masama gelir gelmez imzalayacağım bir yasadır" demişti.
Roe-Wade'in iptal edilmesinin ardından Kasım 2022 itibariyle kürtaj artık çoğu güneyde olmak üzere 13 eyalette yasaklandı:
Idaho, Güney Dakota, Wisconsin, Teksas, Oklahoma, Missouri, Arkansas, Louisiana, Tennessee, Mississippi, Kentucky, Alabama, Batı Virginia.
Kürtaja erişim Georgia'da gebeliğin ilk 6 haftası ile sınırlıyken, Utah, Arizona, Kuzey Carolina ve Florida'da 15,18 veya 20 hafta sınırı var. (SD)