Haberin Kürtçesi için tıklayın
Roboski katliamının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınmasıyla ilgili, yakınlarını kaybeden aileler mezar başında basın açıklaması yaptı.
TIKLAYIN - ROBOSKİ KATLİAMI 281 BAŞVURUCU İLE AİHM’E TAŞINDI
Savaş uçaklarıyla yapılan bombardıman sonucu 34 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili son olarak Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru reddedilince, 281 kişi 22 Ağustos’ta AİHM’e başvuru yaptı.
Roboski için Adalet Yeryüzü için Barış Derneği (Roboski-Der) Başkanı Veli Encü, Türkiye'de bütün yargı kapılarının kapatıldığını, adalet mücadelesini AİHM'de sürdüreceklerini belirtti ve “Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir” dedi.
Yakınlarını kaybedenler, katliamın 243. haftasında öldürülenlerin mezarı başında bir araya gelerek adalet nöbetini gerçekleştirdi.
Dicle Haber Ajansının (DİHA) haberine göre, aileler, “AİHM'deki adalet Roboski'ye uğrar mı?” yazılı dövizler ve ölenlerin fotoğraflarının olduğu bir pankart taşıdı.
Encü: Adalet mücadelesinde yeni bir adım
Dün gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Encü, faillerin yargılanması için adalet mücadelelerinde yeni bir adım atıldığını söyledi, sözlerine şöyle devam etti:
“Devletin bir organı katliamı gerçekleştirirken bir başka organı üstünü örtmeye çalıştı. Roboskili aileler devletin tutumuna karşı mücadele etti.
“Malumunuz Türkiye tarihi toplu katliamlar, faili meçhul cinayetler, haksız bir şekilde idam edilenler, yargısız infazlar ile doludur. Türkiye'nin en büyük sorun olan cezasızlık durumudur.
“Çoğu çocuk 34 masum vatandaşın tonlarca ağırlıkta bombalar ile katledilmiş olması, Türkiye yargısı için tek bir failin bile bulunup cezalandırılmasına yetecek bir öneme sahip olmamış olmalı ki; davanın intikal ettiği bütün merciler bir bir geri çevirdi.
“Roboski'ye adalet gelmeden ülkeye adalet gelmeyeceğine olan inancımız bizi bu mücadelede daha kararlı ve daha dirayetli kılıyor. Bu kararlılık etrafında bütün adalet arayışçılarını bütün insan hakları savunucularını, bütün demokratları kenetlenmeye çağırıyoruz.”
Ne olmuştu, yargıda durum neydi? |
28 Aralık 2011'de, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28'i aynı aileden 34 kişi savaş uçaklarının bombardımanıyla öldürüldü. 11 Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski katliamıyla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi. Dosya bunun üzerine Anayasa Mahkemesine taşındı. Dilekçe ve eklerinin idari yönden Anayasa Mahkemesinde yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, “eksikliğin süresinde giderilmemesi” nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi. Mahkeme üyesi Osman Paksüt ise karara şerh düştü: “Başvurunun reddine ilişkin karara, sürenin geçirilmiş olmasının ve mazeretin kabulünün aşırı bir şekilcilikle incelenip incelenmediği noktasından tereddüt duyduğumdan katılmamaktayım.” |
(AS)