Kaynak ve fotoğraflar: Mezopotamya Ajansı
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Helalleşme Buluşması" kapsamında bir araya geldiği Roboskili Aileler ziyaretin ardından, "Failler yargılanmadan helalleşmeyeceğiz" dedi.
Roboskili Ailelerin adalet arayışı 11 yıldır sürerken, Kılıçdaroğlu,"Helalleşme Buluşması" kapsamında dün Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyüne gitti.
Burada yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu "Eğer ülkeye adalet gelecekse bu acının dindirilmesi lazım, olayın aydınlatılması lazım," dedi. "Adaleti sağlayacağız" diyen Kılıçdaroğlu, "Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim" dedi.
"11 yıldır söz veriliyor"
Aileler köye gelen her yetkilinin 11 yıldır kendilerine söz verdiklerini ancak yerine getirilmediğini söyledi. Roboskili Aileler, faillerden hesap sorulmadan helalleşmenin olmayacağını belirtti.
Barış Öncü: Artık netice istiyoruz
Katliamda ağabeyi Vedat Encü'yü kaybeden Barış Encü, 11 yıl önce yaşanan katliamı hatırlatarak şunları söyledi:
"F16'larla tonlarca bomba yağdırdılar abim ve kuzenlerimin üstüne. 34 insan öldükten sonra buraya nice insanlar geldi. Gelen her defasında farklı sözler verdi. Avrupa'dan da insanlar geldi. Ancak şu ana kadar Roboski'ye adalet gelmiş değil ve sağlanmış değil. Buraya gelip söz verenlerin sözleri olduğu yerde kaldı. Burada bize söz verdiler ama buradan çıktıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ettiler. Kılıçdaroğlu'nun buraya gelmesi çok önemli ve anlamlı ancak bize icraat lazım. Sadece söz vermeyi biz kabul etmiyoruz. İleriki zamanda iktidara gelme durumunda Roboski'ye adalet getirilmeden herhangi bir barışı kabul etmiyoruz."
Roboski faillerinin mahkemede yargılandıktan sonra barış ve kardeşliği kabul edeceklerine işaret eden Encü, "Helalleşmeyi ancak bu şekilde kabul edebiliriz. Başka şekilde helalleşmeyi şahsım ve ailem adına kabul etmemiz imkansız. Biz artık olayın neticelenmesini istiyoruz" diye belirtti.
Felek Encü: Helalleşmek zor bir şeydir
Katliamda oğlu Erkan Encü'yü kaybeden Felek Encü, Roboski'ye adalet gelmeden ve çocuklarını katledenler yargılanmadan kimseyle helalleşmeyeceklerini ifade ederek, "Katliamın üzerinden 11 yıl geçti. Halen 'FETÖ yaptı' diyorlar. Mademki FETÖ yapmış o zaman deyin ki; bu 34 can için bunları aldık ve yargılayacağız. Roboskili aileler de gelip bu faillerle yüzleşsin. Belki o zaman söyleyecek bir şeyler buluruz. Ama kesinlikle Roboski'ye adalet gelmeden helalleşmeyeceğiz. Zaten helalleşmek zor bir şeydir. Biri gelip çocuğunu öldürüyor, sonra da sen ona bir şey olmamış gibi hakkını helal edeceksin. Böyle bir şey olmaz. Bugüne kadar ne birileri tutuklandı, ne de bize adalet geldi" dedi.
Zeki Tosun: Kılıçdaroğlu söz verdi
Mehmet Ali Tosun'un Babası Zeki Tosun, Kılıçdaroğlu ile yaptığı sohbeti şu şekilde anlattı:
"Eğer buraya adalet gelmezse ve siz de şu andaki hükümet gibi çocuklarımızın katillerini ve olayları örtbas etmeye, gizlemeye çalışırsanız ve dünyanın gündemine getirmezseniz ve bu katiller yargılanmazsa aramızda helalleşme olmaz. Biz Kılıçdaroğlu'na, 'eğer gerçek anlamda Roboski'ye adalet getirirseniz, maddi ve manevi hakkımızı gündeme getirirseniz, o zaman sizinle helalleşeceğiz' dedik. Kılıçdaroğlu'nun buraya gelmesi de bize moral verdi ve çok memnun kaldık. İktidara gelirlerse bu sözleri yerine getireceklerini söylediler. Onlara inancımız var. Kılıçdardaroğlu bize, 'iktidara gelirsem bu olayı açığa çıkartacağım ve failleri yargılayacağız' dedi. Bize verdiği söz buydu."
Mehmet Ali Tosun'un annesi Fadile Tosun ise "Çocuklarımızın faillerini cezalandırmadan devlete hakkımızı helal etmeyeceğiz" dedi.
Sancar: Ziyaret değerli ama...
Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kılıçdaroğlu'nun Roboski ziyareti için "Değerli ama temeldeki Kürt sorununu görmezsek adalet talebi bir süre sonra havada kalır" dedi.
Sancar TELE1'de katıldığı programda şunları söyledi:
"Kemal Bey'in oraya gitmesi olumlu bir harekettir. Doğrudan doğruya bu kadar ağır bir katliamın mağdurlarıyla bir araya gelmesi değerlidir. Adalet talebini ailelerden duyması ve 'ben de adaletin gerçekleşmesi için uğraşacağım' diye taahhütte bulunması önemlidir. Ancak burada adalet nerede ve nasıl sağlanır? Roboski'de 33 kişi bombalar katledildi ve kimse cezalandırılmadı. Bunun temelindeki Kürt sorununu görmezsek adalet talebimiz bir süre sonra havada kalır"
Roboski'de ne olmuştu?28 Aralık 2011 19.17 suları: Zaho'dan gelen araçlardan mazot, şeker, pirinç ve çay almak için öğlen saatlerinde Gülyazı ve Ortasu köylerinden hareket eden 17'si 18 yaşın altında olmak üzere 38 kişi, iki grup halinde ilerleyerek Türkiye'ye geri dönmeye başladı. 19.28 - 20.21: Kafilenin 5-6 kilometre önüne 5 aydınlatma ve 7 tahrip mermisi atıldı. 21.03: Yolun kapatıldığı yönünde bilgi alan iki grup halindeki kafile, sınıra yakın bir noktada durup bekleme kararı aldı. 21.40 ve 21.43: Diyarbakır'dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 2 F-16 uçağı ilk grubun bulunduğu noktaya iki bomba attı. 22.02: İlk gruptan ayrılıp kuzeye doğru ilerleyenlerin üzerine üçüncü bomba atıldı. 22.24: İkinci gruba dördüncü bomba atıldı. Salih Encü, Seyithan Enç, Muhammed Encü, Cihan Encü, Selman Encü, Mehmed Ali Tosun, Erkan Encü, Nadir Alma, Osman Kaplan, Özcan Uysal, Zeydan Encü, Orhan Encü, Vedat Encü, Fadıl Encü, Şêrvan Encü, Şerafettin Encü, Şivan Encü, Savaş Encü, Karker Encü, Nevzat Encü, Mahsun Encü, Bilal Encü, Hüsnü Encü, Hamza Encü, Aslan Encü, Selam Encü, Adem Ant, Yüksel Ürek, Bedran Encü, Salih Ürek, Cemal Encü, Hüseyin Encü, Celal Encü, Serhat Encü... Hayatlarını kaybetti. Askeri savcılık, dosya hakkında Ocak 2014'te takipsizlik kararı verirken, hukukçuların itirazı ise reddedildi. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru da reddedilince aileler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Ancak AİHM de, aileler adına başvuru yapan avukatların eksik belgeleri geç göndermelerini gerekçe göstererek başvuruyu "kabul edilemez" buldu ve başvuruyu reddetti. Avukatların daha sonraki yıllarda yeniden soruşturma açılması için yaptığı başvurulardan da bir sonuç alınamadı. | |
(AÖ)