Haberin İngilizcesi için tıklayın
Roboskili aileler, katliamın aydınlatılması ve sorumluların yargı önüne çıkartılması için bir kez daha Anayasa Mahkemesine başvurdu. Avukat Kerem Altıparmak, AYM'nin ihlal kararı vermesi durumunda davanın açılabileceğini söyledi.
TIKLAYIN - Roboski’de cezasızlığın 9 yılı
Şırnak'ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden 28'i aynı aileden 34 kişi, 28 Aralık 2011’de savaş uçaklarının bombardımanıyla hayatını kaybetti, yargı süreci cezasızlıkla sonlanmak üzere.
TIKLAYIN - Zaman 9 yıl önce durdu, yas dinmedi
Roboskili aileler, dosyayı soruşturan Genelkurmay Askeri Savcılığının verdiği takipsizlik kararına itirazları da reddedilince 18 Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmış, AYM sadece üç başvurucunun avukatı olan Nuşirevan Elçi'nin vekaletnamesini iki gün geç göndermiş olması nedeniyle başvuruyu usulden reddetmişti.
AİHM de 17 Mayıs 2018 tarihli kararında, “avukatların belgeleri iki gün geç yolladığı” gerekçesiyle Roboski katliamıyla ilgili yapılan başvuruyu AYM’nin reddettiğini gerekçe göstererek kendisine yapılan başvuruyu bu sebeple “kabul edilemez” buldu.
Avukat Neşat Girasun bianet’e yaptığı açıklamada 15 Temmuz darbe girişimi sonrası meydana gelen gelişmelere dair, yeni deliller ortaya çıktığı gerekçesiyle tekrar başvuru yaptıklarını söylemişti. O başvuru da reddedildi.
TIKLAYIN - Roboski katliamı için yeni soruşturma
Aileler bugün sorumluların yargılanması talebiyle AYM’ye ikinci kez başvurdu.
“Tek talebimiz faillerin yargılanması”
Katliamda kardeşini ve birçok yakınını kaybeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ferhat Encü ve ailelerinin avukatı Kerem Altıparmak, başvuru sonrası AYM önünde açıklama yaptı.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Encü şunları söyledi:
“Roboski aileleri olarak adalet talep ediyoruz. Ama maalesef o gün bugündür bir kişi bile açığa alınmadığı gibi yargılanmadı, soruşturulmadı. Biz adalet mücadelesi veren Roboski ailelerine davalar açıldı, gözaltılar tutuklamalar yapıldı. 34 insanı katleden kişiler hakkında dosyalar takipsizlikle sonuçlandı ama adalet mücadelesi verenler Roboski aileleri ise halen yargılanmaktadır. Evladını kaybeden anneler yargılanmaktadır.”
“Hangi emir komuta zinciri içinde gerçekleştiği halde, faillerin kim olduğu bilindiği halde failler yargı önüne çıkarılmıyor. Bizim aileler olarak AYM’den talebimiz faillerin yargı önünde hesap vermesidir. Bizim tek talebimiz budur.”
“Yeni deliller ortaya çıktı”
Ardından söz alan Roboskili ailelerin avukatlarından Kerem Altıparmak şu bilgileri verdi:
“15 Temmuz sonrasında bir önceki Maliye ve Enerji Bakanı Beraat Albayrak televizyonlarda açıkça Roboski ve benzeri, Rus uçağı olmak üzere benzeri eylemleri FETÖ olarak isimlendirilen örgütün yaptığını söyledi. Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı veren askeri savcı FETÖ’den ihraç edilen ve hakkında ceza davası açılan bir savcı. Aynı şekilde bu kararın itirazının incelendiği mercideki 3 yargıçtan 2’si yine aynı örgütten ihraç edilen hakimler. Bir tek hakim görevde kaldı o da Roboski davasına ilişkin verilmiş kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın bozulmasını talep eden hakim. Yani 4 yargı mensubunun 3’ü örgüt üyeliğinden soruşturuluyor, ihraç edilmiş. Sadece bir tanesi o da bu dava açılmalı diyen hakim görevde. Bunu Türkiye’nin en yüksek makamında oturan bir kişinin ifadeleri ile ortaya koyduğumuzda yepyeni bir delil ile karşı karşıya olduğumuz açık.”
Altıparmak “AYM burada bir hak ihlali kararı verirse bu soruşturmanın açılması zorunlu bir zorunlu bir hale gelecek” dedi. (AS)