Roboski katliamıyla ilgili Meclis komisyonunun hazırladığı rapor, bugünkü görüşmelerin ardından oylanarak kabul edildi.
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na Uludere Alt Komisyonu’nun hazırladığı rapor taslağı, 6 Mart’ta üç muhalefet oyuna karşı beş AKP’li üyenin oylarıyla kabul edilmiş, incelenmek üzere komisyona gönderilmişti.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Roboski katliamında yakınlarını kaybeden ailelerle birlikte Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
Raporun bu haliyle kabul edilmemesini isteyen aileler, komisyon üyeleriyle görüşmek üzere Ankara’daydı. İki aile, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile de görüştü.
“Olayı aydınlatmıyor, failler yok”
Alt komisyonun raporunu kabul etmediklerini belirten Mercan Encü “Biz buraya komisyon başkanını dinlemeye değil, derdimizi anlatmaya geldik. Rapor çöpe atılacak bir rapordur. Raporda hiçbir şey yok. Olayı aydınlatmıyor, failler yok" diye konuştu.
Roboskili ailelerin sözcüsü Ferhat Encü ise şöyle konuştu:
“Komisyon acılarımızı paylaşmaya geldiğinde çok mutluyduk. ‘Devlet katliamı açığa çıkarmaya çalışıyor’ dedik. Görüntüleri izlediler ve birlikte ağladık. Ancak 455 gün geçti ve halen açık, net, planlı bir katliamın sorumluları cezalandırılmadı.”
“Bu katliamın vebali, Meclisin, aydınların, gazetecilerin, yazarların boynunadır. Hiçbir insan bu vebali kaldıramaz.”
Roboski özür bekliyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerin özür dilemesi gerektiğini belirten Encü, “Oylanan rapor değil, insanlıktır. 15 aydır acı çekiyoruz” dedi.
“Kimin emir verdiğini herkes biliyor ama görmezden geliniyor. Rapor, Meclis tarihine kara bir leke olarak geçecek.”
“Hak, vicdan, adalet, özür yok”
Bugünkü görüşmelerde söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da raporda “kasıt yok” denildiğini ifade etti ve bu hükme nasıl varıldığını sordu.
Komisyon Başkanı, AKP Sakarya Milletvekili Üstün, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile belli bir süreye kadar çok iyi diyalog içinde olduklarını söyledi:
“Ancak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Genelkurmay Başkanlığı'na ‘soruşturmada gizlilik kararı olduğunu’ söylemesinden sonra durum değişti.”
Alt komisyon üyesi, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de alt komisyonun olayı araştırmaya başlarken, kamuoyunda büyük bir beklenti oluştuğunu, ancak soruşturmaya başladıktan sonra olayın sulandırılmaya çalışıldığını, karartılmaya yönelik siyasi iktidarın çabalarına alet olunduğunu gördüklerini söyledi.
Gök, “Rapor tam bir kara lekedir, bu metinde vicdan, insan hakları, adalet, özür yoktur” dedi.
Alt komisyon üyesi, MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, sorumluluğun siyasi iktidarda olduğunu belirtti ve “34 masum vatandaş, yanlış değerlendirme sonucu hayatını kaybetti” dedi. (AS)
* Fotoğraf: Mehmet Kaman / AA