Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yarın (28 Aralık), Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011’de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski katliamının 8. yılı.
Katliama ilişkin başlayan soruşturma kapsamında, 11 Haziran 2013'te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı" dosya hakkında "görevsizlik" kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014'te "takipsizlik" kararı verdi.
TIKLAYIN - Roboski ve Usul: Bir Katliamın Tarihe Gömülmesinde Bilinmeyen Gerçekler
Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi. Dosya bunun üzerine 18 Temmuz 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşındı.
Dilekçe ve eklerinin idari yönden AYM’de yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, "eksikliğin süresinde giderilmemesi" nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi.
İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Ağustos 2016'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bireysel başvuru yapıldı. AİHM başvuruyu 17 Mayıs 2018'de reddetti.
“İnsanlığa karşı suç”
Katliamın 8. yılı dolayısıyla açıklama yapan Roboski İçin Adalet Girişimi, “Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla” diyerek şu ifadelere yer verdi:
“Roboski, kendi rızalarına rağmen çizilmiş sınırlar yüzünden ekmeğini katır sırtında kazanmaya mahkum edilmiş insanlara, yaşama şansı bile tanımayan bir vicdansızlığın sembolüdür.
“Roboski, sonrasında yapılan yüz kızartıcı siyasi açıklamalarla, sadece Kürtlere değil insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak Türkiye tarihinde hak ettiği yere yazılacaktır.
“Roboski’de yaşanan katliamın sorumlusu tüm askeri ve siyasi karar vericiler, cezalandırılmadıkça, geçmişle yüzleşme, darbecilerle hesaplaşma iddiası inandırıcı olmayacaktır.
“Roboski aydınlatılmadıkça...”
“Roboski köylülerine yönelik bir özür mesajını bile çok gören yöneticilerin, acıları paylaşmaya, ortak ve onurlu bir gelecek kurmaya yönelik söylemleri hiçbir karşılık bulmayacak, yıkılan güveni yeniden inşa edemeyecektir.
“Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski’de yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır.
“Adalet olmadan barış olmaz”
“Adalet olmadan barışın mümkün olamayacağı, adaleti tesis edemeyen rejimlerin değişime direnerek, haritaların da yeniden çizileceği kanlı iç savaşlara ortam hazırladıkları açıkça görülmektedir.
“Roboski’nin üstü örtülerek, Roboski’de yaşanan insanlık dramı unutturularak, yeni demokratik bir anayasanın yapılamayacağını biliyoruz.
“Roboski’de yaşanan vahşetin 96. ayında, ülkeyi yönetenleri sorumlu davranmaya, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz.”
Ankara'da söyleşi ve belgeselRoboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 96. ayında, yarın (28 Aralık Cumartesi günü), Ankara İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde bir araya gelecek. Buradaki basın açıklamasının ardından ise Mülkiyeliler Birliği Kültür Merkezi Konferans Salonunda söyleşi ve belgesel gösterimi düzenlenecek. HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen ve TİHV Eski Başkanı Yavuz Önen’in konuşmacı olarak katılacağı söyleşinin ardından Ümit Kıvanç’ın “Roboski İçin Bir Film” adlı belgeseli gösterilecek. |
(TP)